Putovanja
0

Gradovi koji nude najbolju zabavu tokom dočeka Nove godine

Klix.ba
Plaža Reveillon, Brazil
Dobro raspoloženje, konfete, šampanjac i odbrojavanje čine se sasvim dovoljnim za fin doček Nove godine. No, neki svjetski gradovi zaista nude veliko slavlje, nezaboravne momente, impresivan vatromet i nevjerovatnu zabavu. Upravo to je razlog što brojni turisti štede tokom cijele godine, samo kako bi jednu noć proveli u nekom od svjetskih gradova koji zna na pravi način zakoračiti u novu godinu.
  • Plaža Reveillon u Rio de Janeiru u Brazilu slovi za jedno od najboljih svjetskih mjesta za doček Nove godine. Naime, tokom proslave duž plaže bivaju postavljene ogromne bine, a posjetitelji uživaju u muzici i tradicionalnom plesu. Na plažu se uglavnom dolazi obučen u bijelo, jer Brazilci smatraju da je to boja koja donosi sreću, pije se šampanjac, pleše samba, a kada sat otkuca ponoć iznad okeana počne pravi vatrometni spektakl.

  • New York je grad koji gotovo da je postao sinonim za mjesto u kojem je zagarantovan dobar provod tokom dočeka Nove godine. Milioni ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi vidjeli tradicionalno spuštanje čuvene svijetleće lopte, ali i kako bi uživali u pirotehničkom spektaklu.

  • Ukoliko vam jedna noć slavlja nije dovoljna, onda posjetite Edinburgh u Škotskoj. Tamo slavlje povodom dočeka Nove godine traje četiri dana, a kuluminira predivnim vatrometom iznad dvorca Edinburgh. Taj grad nudi dobre koncerte, tradicionalne plesove i jako dobru zabavu tokom čekanja da zakoračite u novi početak.

  • Tako dalek, a tako predivan - čarobni Sydney. Ukoliko želite među prvima zakoračiti u Novu godinu, onda bi taj australski grad trebao sigurno biti vaš odabir. Možete slaviti na plaži, uživati u tradicionalniim australskim obredima, zračnim akrobacijama i nevjerovatnoj svjetlosnoj paradi. Kada se kazaljke poklope sigurno ćete uživati u spektakularnom vatrometu koji osvijetli most Sydney Harbour i okolne zgrade.

  • Zvuči kao kliše, no ako ste zaljubljeni nemojte propustiti doček Nove godine u Parizu. Grad svjetlosti pružit će vam divan vatromet i jako dobru uličnu zabavu. Pogled na svjetla Eiffelovog toranja uz bocu šampanjca i čokoladica, umotanih u papir koji pucketa dok ga otvarate, sigurno će doprinijeti još romantičnijem ugođaju, a ne zaboravite da kada sat otkuca ponoć da zamislite želju i poljubite dragu osobu.

  • Doček Nove godine sigurno će vam biti zabavan i u Londonu, na obalama rijeke Temze. Oni koji odluče novogodišnju noć provesti na ulicama mogu prisustvovati spektakularnom vatrometu te uživati u svjetlosnom showu, a novogodišnji program pratiti i na ekranima na trgu ipred Parlamenta ili na Trafalgar skveru.

  • A, ako biste više voljeli zaplesati u nekoj dvorani pravi odabir je Beč. Povodom dočeka nove godine organizuje se veliki bal u palači Hofburg, uživati u klasičnoj muzici, baletu i divnoj hrani. U ponoć slijedi vatromet i tradicionalni valcer - Na lijepom plavom Dunavu.

  • Šta se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu - pogotovo tokom novogodišnje noći. Za one sa nešto dubljim džepom, Las Vegas je pravi izbor. Osim uživanja u zabavama u kazinima, posjetitelji mogu prisustvovati i uličnim festivalima, koncertima, svjetlosnim showovima te sa voljenom osobom poljubiti u ponoć ispred fotnane Bellagio, piše Business Insider.

  • Zagarantovana zabava tokom novogodišnje noći je i u Berlinu. U tom njemačkom gradu održava se jedna od najvećih zabava na otvorenom. U dva kilometra dugoj ulici tokom najluđe noći bivaju postavljeni barovi, štandovi sa hranom, a posjetitelji se zabavljaju uz svirku dobrh bendova i DJ-eva. Noć ne završava već počinje ogromnim vatrometom u ponoć, jer se posjetitelji mogu do zore zabavljati se na ulicama grada.

  • Ukoliko želite upoznati ljude iz cijelog svijeta Novu godnu dočekajte na ulicama Amsterdama. Naime, u centru grada možete uživati u ludim zabavama, dobroj muzici, hrani i piću.

  • Novogodišnje svečanosti u Barceloni počinju u retsoranima, barovima i noćnim klubovima. No, kako noć odmiče slavlje se prenosi na ulicu, kreće s novogodišnjim odbrojavanjem i ludilom. Prema tradiciji, u Španiji se tokom novogodišnje noći nosi crveno donje rublje i jede 12 zrna grožđa, kako bi godina u koju ulazite bila sretna.