Putovanja
6

Građevine od kojih zastaje dah: Zavirite u napuštene vile indijskih milijardera

Klix.ba
Foto: Neelima Vallangi
(Foto: Neelima Vallangi)
Dok je većina historijskog područja Shekhawat u sjeveroistočnom dijelu Rajasthana u Indiji ostalo napušteno i srušeno, nekoliko znamenitosti ovih blagodati i vila je ostalo očuvano.

Zaboravljeni predjeli Rajasthana u Shekhawatiju nekada su bili dom i bogato utočište indijskih milijardera. Danas, mnoge od tih vila se raspadaju, a freske su jedino što ostavlja tragove ovoga nekada slavnog predjela.

Slike koje pokrivaju gotovo svaki pedalj velikog Havelisa, čine najveću koncentracija svjetskih veličanstvenih freske u jednoj regiji. Da bi se zaštitile od daljeg raspadanja, dva okruga u Shekhawataju su zabranila prodaju vila onome ko bi mogao ugroziti baštinu njihovog izgleda.Cilj je da se sačuva i promovira Shekhawat kao turistička destinacija.

Ovo područje je osnovao istoimeni poglavica krajem 15. stoljeća, a Shekhawati bilježi neizmjeran napredak na prijelazu u 19. stoljeće. Regija je smanjila porez, te tako privukla veliki broj turista i preusmjerila ih u obližnje trgovačke centre Jaipur i Bikaner. Kada se trgovina preselila iz karavanskih puteva na morske i željezničke rute 1820. godine, trgovački centar Rajasthan je bio u stalnom opadanju.

Većina vila u ovom dijelu je izgrađena u sličnom stilu sa dva do četiri otvorena dvorišta raspoređena unutar pravokutnog bloka. Svako dvorište je imalo odgovarajuće prostorije, koje su bile označene za posebne namjene. Prvo dvorištu nakon ulaska u kuću je za muškarce i njihovo poslovanje, drugo je bilo za žene, a druga dva su za kuhanje i ostavu. Trgovci koji su se posebno divili koje je vilama davalo poseban izgled, s bogato izrezbarenim drvenim lukovima i pompeznim ogledalima.

Pogledajte fotogaleriju koja prikazuju svakodnevni odnos života i mitologije.