Putovanja
3

Građani za 1. maj masovno odlaze u inozemstvo, aranžmani rasprodati već danima

Piše: M. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Bliže se prvomajski praznici, a aranžmani turističkih agencija su uglavnom popunjeni. Najveći interes bh. građana vlada za Istanbul, za koji su aranžmani u svim turističkim agencijama odavno rasprodati.

Ponude su šarolike i uključuju destinacije od plavog Jadrana, preko zapadne, južne do istočne Evrope.

"Mi imamo sve grupe aranžmana. "Spring Break" je putovanje za mlade kojima nudimo tri dana nezaboravnog partija s DJ-eveima i bendovima iz regije. Na putovanje ide 2.200 mladih iz BiH, Srbije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Poljske... A za one koji se žele odmoriti tu su Istanbul, Bratislava, Venecija, Pariz i Rim", rekao je Samer Rešidat, menadžer Turističke agencije Sol Azur.

Ventura Travel Agency iz Travnika imala je specijalnu ponudu koja se realizira prvi put nakon 20 godina.

"Građani su birali razne destinacije, između ostalog, dugo najavljivani put u Moskvu i Varšavu na 11 dana. Aranžmani za Istanbul avionom i autobusom su rasprodati četiri sedmice prije termina putovanja, a tu su i Venecija-Verona te Beč-Bratislava-Budimpešta. Također, imamo studentsko putovanje, gdje će više od 300 studenata putovati u Rim i na hrvatsko primorje", rekao je Adnan Terzić, PR menadžer VTA agencije.

U Centrotoursu ostalo je vrlo malo mjesta. Istanbul, Budimpešta, Prag i Venecija su rasprodati odavno.

"U aranžmanu za Gardaland, turističko mjesto u Italiji, ostalo je četiri ili pet mjesta. Građani su tradicionalno zainteresovani za Jadran (Brač, Brela, Makarska, Korčula, Pag, Šibenik...) gdje je ostalo malo slobodnih mjesta", kazao nam je Muamer Lutvić iz ove agencije.

U agenciji Kompas kao i svake godine u ponudi su aranžmani za područje Jadrana koji su rasprodati.

"Ove godine je hit Dubrovačka regija, što je iznenađenje, jer je prethodnih godina to bila Makarska rivijera. Aranžmani su rasprodati mjesec dana unaprijed. Također, rasprodat je aranžman za Istanbul i apsolutno smo zadovoljni", rekao je Damir Zuletović iz Kompasa.

Golden Tours iz Tuzle u ponudi je imao i Toskanu, Azurnu obalu te srednjoevropsku turu. Avio Express je imao specijalne ponude za Rim, Prag, Beč te Pariz, koji je izazvao veliki interes.