Pasoš u ruke i put pod noge
0

Građani BiH Novu godinu dočekuju u Budimpešti, Pragu, Rimu, Parizu...

Piše: A. Karadža
Vatromet iznad Budimpešte
Vatromet iznad Budimpešte
Bosanci i Hercegovci su sa velikom radošću dočekali vijest o ukidanju viza, a jedan od razloga su svakako jeftnija i jednostavnija putovanja na doček Nove godine u evropskim metropolama. Tako su se brojni građani naše zemlje odlučili na odlazak u Budimpeštu, Prag, Pariz, Rim, Istanbul i druga popularna odredišta, gdje će sa svojim najdražim dočekati 2011. godinu.

Ukidanje viza nije obradovalo samo građane, već i turističke agencije, koje trljaju ruke zadovoljni povećanim interesom klijenata za putovanja izvan naše zemlje.

Budimpešta omiljeno odredište

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Muamer Lutvić, direktor turističkog sektora u Centrotransu, ove godine je zabilježen povećan broj putnika koji će Novu godinu dočekati širom Evrope. Lutvić nije mogao govoriti o preciznim podacima, ali je rekao da povećanje u odnosu na prošlu godinu iznosi minimalno deset posto.

Sarajlije su ove godine posebno zagrijani za doček Nove godine u Budimpešti (275 KM), ali i Pragu (440 KM), Parizu (595 KM), Rimu (565 KM) i Istanbulu (745 KM). U turističkoj agenciji Centrotrans su rekli da su se fokusirali na evropska putovanja, koja su građanima i najinteresantnija.

"Cijene su povoljnije nego prošle godine, jer smo ih snizili kako bi animirali građane da putuju, a imali smo i akciju 'first minute' sa popustom od deset posto", rekao je Lutvić i povećan interes za putovanjima doveo u vezu sa početkom bezviznog režima.

Kratka putovanja i niže cijene

Sličan ukus kada je riječ o putovanjima na doček 2011. godine imali su i Tuzlaci, koji su također najviše zainteresovani za evropske destinacije, tačnije Budimpeštu, Prag, Pariz i Istanbul.

Kako je za naš portal rekao Semir Huremović, direktor agencije Hit Tours iz Tuzle, interes Tuzlaka i stanovnika okolnih gradova gotovo je jednak prošlogodišnjem. On je rekao da su se klijenti njegove agencije najčešće odlučivali za glavni grad Mađarske, zbog cijene i trajanja putovanja.

U agenciji Sol Azur iz Banje Luke rekli su nam da su njihovi sugrađani najradije birali Prag, Budimpeštu i Pariz te da je većina mjesta popunjena.

U Jordan i Dubai ne ide niko

"Dobro je što se Nova godina poklopila sa vikendom, pa su se građani raspitivali i odlučivali za destinacije koje uzimaju najmanje radnih dana", rekla je za Sarajevo-x.com Jasna Trivić iz Sol Azura. Ona je dodala da je interes povećan i da su morali proširivati kapacitete.

Tradicionalno popularna destinacija za Bosance i Hercegovce je Dubrovnik. Naši sagovornici su potvrdili da je i ove godine interes za Dubrovnik veliki i da će mnogo građana BiH Novu godinu dočekati na Stradunu.

S druge strane, egzotične destinacije poput Jordana ili Dubaija ove godine nisu privukle pažnju njihovih klijenata pa osim pojedinačnih upita nije bilo konkretnog interesa.