Putovanja
17

Francuzi priznaju: Trebali bismo biti bolji prema gostima

Klix.ba
Pariz (Foto: EPA)
Pariz (Foto: EPA)
Francuska se često nalazi na samom vrhu liste zemalja čiji su stanovnici najmanje prijateljski nastrojeni prema turistima. Međutim, čini se da se i ova velika nacija budi i počinje razmišljati o svojim postupcima prema strancima.

Počele su diskusije o tome kako tamošnje bulevare i pivare učiniti privlačnijima za posjetioce.

"Moramo preispitati shvatanje značenja gostoprimstva", kazao je minista za inovacije Fleur Pellerin na prošlosedmičnoj konferenciji o turizmu. "Svi priznajemo da možemo biti bolji kad je u pitanju dobrodošlica i kvalitet usluga".

To nisu nikakve novosti za one koji su proteklih godina imali priliku da posjete Pariz i uvjere se u galsku ravnodušnost i slijeganje ramenima tamošnjih konobara i hotelijera, piše CNN. Isto tako, ovo nije prvi put da Francuzi razmišljaju o svojim stavovima.

Na meti džeparoša

Prošle godine su pariski zvaničnici pokrenuli program savjetovanja u pružanju usluga turistima u smislu sprijateljivanja sa pripadnicima različitih nacionalosti koji svakodnevno hrle u ovaj grad. Ipak, problemi i dalje postoje, a njima je doprinio i val kriminala u toku 2013. godine, kada su mahom kineski turisti bivali žrtve džeparoša.

Šestodnevni štrajk kontrolora letenja u Francuskoj, koji će prouzrokovati velika kašnjenja putnika ove sedmice također će ukaljati ugled nacije.

Pellerin je poručio da se Francuska ne smije "odmarati na lovorikama" u vrijeme kada je zemlji hitno potrebna finansijska injekcija koju turizam pruža ekonomiji.

I ministar vanjskih poslova Laurent Fabius poručuje da želi uvesti nove mjere za privlačenje turista, te izmijeniti restriktivne zakone u oblasti trgovine kako bi se u Parizu otvorilo što više prodavnica.

Nada se i da će biti poboljšane cestovne i željezničke veze između glavnog grada i aerodroma Charles de Gaulle. Također se predlaže i da uposlenici u turizmu nauče što više drugih jezika.

Predbacivanje drugima

Fabius navodi da je ključno da ljudi razumiju kako su svi turisti, bilo da su Francuzi ili stranci, neko koga treba ugostiti. Neki kažu da je pomak napravljen u ljubaznosti francuskog naroda prema turistima.

"Parižanima je teško da ignorišu turiste. Znaju da oni puno troše i da su vitalni element prosperiteta zemlje, te da zbog toga prema njima treba dobro postupati", kaže Agnes Poirier, komentatorica i novinarka.