Putovanja
0

Fotoreportaža: Varanasi - grad koji je stariji od historije

Klix.ba
Fotograf Neven Grujić donosi predivnu reportažu iz Indije.

Varanasi je stariji od historije, tradicije, čak i od legende, a izgleda dvostruko stariji od svih njih zajedno.”

Ovako je pisac Mark Twain opisao ovaj jedinstveni grad, koji se nalazi na obali rijeke Gang, u sjevernoj indijskoj pokrajini Utar Pradeš.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2014/03/Varanasi_by_Neven_Grujic.pdf"]1[/VSLIKA]

Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Njegova historija seže daleko u prošlost. Prvi put se spominje u Vedama, indijskim svetim spisima, a najraniji arheološki dokazi ukazuju na to da je nastanjivanje na tom prostoru počelo u XI ili XII vijeku prije nove ere, što ga svrstava među najstarije gradove na svetu. S pravom se smatra da je Varanasi jedan od najvažnijih duhovnih i vjerskih centara u Indiji.

Putnik koji se tamo zadesi ubrzo bude preplavljen masom ljudi, ali i životinja koje nesputano lutaju. Prljavština, đubre i nered sveprisutni su i potpuno neshvatljivi čovjeku iz organizovanog zapadnog društva. Varanasi je srednjovjekovni grad – užurban i uznemirujuć, mjesto gdje se prepliću ekstremi.

U Varanasiju se može vidjeti sve što Indija ima da ponudi. Ovaj grad koji kao da stoji na ivici vremena i spaja nekom nevidljivom, ali prisutnom sponom drevni i moderni svet, šireći gotovo opipljive vibracije nezaustavljivog kruga života i smrti, ne prestaje da očarava svojom neiscrpnom energijom. To je grad svjetla i mraka, morala i korupcije, mira i nasilja, svih kontrasta kojima plijeni svoje posjetioce.

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.