Putovanja
0

Fotoreportaža: Prošetajte čarobnim Nepalom

Klix.ba
Foto: Senad Tatić
Foto: Senad Tatić
Portal Klix.ba u okviru saradnje sa portalom Fotografija.ba, koji okuplja više od 2.500 registrovanih članova, objavljuje fotoreportažu Senada Tatića iz čarobnog Nepala.

Iako mnogo manja od Katmandua, Pokhara je drugi po važnosti i posjećenosti turistički grad u Nepalu, a do njega se može doći malim avionima lokalnih avioprijevoznika te automobilom ili autobusom vozeći se uskom vijugavom cestom. Šta god da odaberete avantura sa prilično visokim procentom rizika i adrenalina vam je zagarantovana. Pokhara leži u dolini rijeke Seti Gandaki.

Mnogo je onih koji kažu da je ovo jedna od najljepših dolina na svijetu i da je jedinstveno geografsko područje kakvom nema premca u čitavom svijetu. Ovo je područje sa tako naglim promjenama visine da se na dužini od 25 do 35 km visina terena mijenja od nekih 1.000 m do fantastičnih 7.000-7.500 m.

Prevaljujući posljednje kilometre vozimo se cestom sa čije obe strane su kao lego kocke poredane kuće neobične gradnje sa još čudnijim fasadama. Mnoge od njih su ukrašene nečim što liči na keramičke pločice, pri čemu su se vlasnici trudili da budu maštovitiji i koloritniji od svojih komšija. Tamo gdje nema pločica fasade su prekrečene običnim bojama takvog intenziteta kao da su trebale biti uočljive sa svakog od ovih vrhova koji se uzdižu iznad njih.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2013/08/Pokhara-Senad-Tatic.pdf"]1[/VSLIKA] Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.