Putovanja
116

Fotografije koje pokazuju svu ljepotu i opasnost Antarktika

Klix.ba
Prelijepe fotografije Antarktika pokazuju kako je teško preživjeti u najhladnijem i najvjetrovitijem mjestu na planeti.

Dok kontinent proživljava negativne efekte globalnog zagrijavanja, šest različitih timova naučnika otišli su na najhladniju tačku ovog kontinenta kako bi istražili različita područja i snimili ih za novi dokumentarac National Geographica pod imenom "Antarctica".

Naučnici su objavili fotografije koje ostavljaju bez daha, na kojim se vidi "beskrajna" zemlja prekrivena ledom, kristalno čisto plavo nebo i prhki bijeli snijeg. Na jednoj fotografiji prikazane su i ledene pećine kroz koje su naučnici prolazili da bi bolje analizirali pejzaž.

Ovaj kontinent u kojem je šest mjeseci dan, a šest mjeseci noć, reflektuje fascinantne boje na nebu i u vodi te je dom nekoliko životinjskih vrsta među kojima su pingvini i kitovi koje su naučnici istraživali.

Svaki od šest timova istražuje različite pojave i dijelove Antarktika s ciljem da se zabilježi utjecaj klimatskih promjena na život.

U dokumentarcu će biti prikazane i negativne vremenske pojave koje mogu ugroziti život naučnika. Vjetrovi mogu puhati i brzinom od 97 kilometara na sat, a temperature se spustiti skoro 100 stepeni ispod nule.