Putovanja
0

Fordlandia: Napušteni prašumski grad Henryja Forda

Klix.ba
Duboko u brazilskoj prašumi skriveni su ostaci Fordovog carstva iz '20-ih godina. Legendarni poduzetnik Henry Ford pokušao je uzgojiti svoje vlastite biljke za proizvodnju gume, kako bi "nahranio" fabrike u Michiganu.

Kako je popularnost automobila rasla, tako je rasla i potražnja za gumom, koju su pretežno dobavljale britanske kompanije iz jugoistočne Azije.

Vidjevši način da svoju proizvodnu liniju učini više samoodrživom i uvjeren u prednosti radnog okruženja koje je stvorio, Ford je odlučio u Brazilu napraviti kopije svojih fabrika iz Michigana.

Godine 1928. Ford je poslao konvoj namirnica i radnika na zemljište površine 15,5 hiljada kvadratnih kilometara. Ideja je bila replicirati američko predgrađe te je tim odmah izgradio moderne domove, bolnicu, trgovine i menzu koja je služila tipičnu američku hranu. Radnici su čak imali i baze. Kada je grad dovršen, Ford je odlučio da ga nazove Fordlandia.

Radnici su plaćani 35 centi po satu, što je bilo za 10 centi više nego što su primali radnici u fabrikama gume u jugoistočnoj Aziji. Do 1940. godine fabrika je imala 400 radnika, a i proizvodnja je bila velika. Uposlenici su imali besplatno stanovanje, hranu i zdravstveno osiguranje, a ljekari su bili u prilici da uvedu sanitarne mjere koje su iskorijenile neka od uobičajenih oboljenja, poput rudarskih glista i malarije.

Ipak, Fordov pokušaj da usadi svoje američke ideale brazilskoj radnoj snazi nije dobro prošao. Radnici su se žalili na hranu u zajedničkoj menzi, a desio se i manji protest zbog strogih pravila o ženama i alkoholu te prisiljavanja da prisustvuju plesovima na trgu.

Žalili su se i na kuće koje su se razlikovale od njihovih tradicionalnih domova, izgrađenih iznad šumskog tla, kako bi se otjerale životinje i insekti. Problem je izbio i zbog radnih sati, budući da su radnici govorili da ne žele raditi tokom dana.

Tlo, na kojem je fabrika izgrađena, pokazalo se nepogodnim za uzgoj kaučukovca te je sredinom '30-ih Ford odlučio izgraditi novu fabriku, nekih 13 kilometara dalje. Nova fabrika, Belterra, postala je velika operacija, sa dvije hiljade radnika i zajednicom od sedam hiljada osoba, a imala je škole, crkvu te teren za golf.

Ipak, sa pojavom sintetičke gume, fabrike su propale, a Fordlandia sada predstavlja egzotični odraz dijelova Michigana, koji su također napušteni i ostavljeni da propadnu.