Putovanja
0

Festival konja u Beču

Sarajevo-x.com
Festival konja se u Gradskoj dvorani grada Beča održava od 1986. godine, a počeci ove danas već tradicionalne manifestacije zabilježeni su još 1958. godine. Ovogodišnju reviju vrhunskih rasnih konja, koja počinje 9.,a završava 12. novembra, obiljezit će čak dva povratka na festivalsku scenu.

Prvoklasna bečka Španska škola jahanja će ponovo publici pokazivati višestoljetnu tradiciju dresure i uzgoja vrhunskih španskih konja. Historija ove škole doseže još do davne 1572. godine, a osnovala ju je sama kraljevska porodica Habsburg.

Španska škola jahanja u Beču je jedina škola jahanja u svijetu u kojoj se još danas njeguje umijeće klasičnog jahanja iz doba renesanse, a već od samog početka škola uzgaja vrhunske španske konje.

Na Festivalu konja će za Špansku školu jahanja nastupiti Andreas Hausberger sa izvedbom "Duge uzde“.

Drugi povratak pripada jahačkoj disciplini - jahanje sa zaprekama. Pomenuta jahačka disciplina je ukinuta zbog prevelike opasnosti od ozljeda za konje. U međuvremenu se posvetila velika pažnja uzgoju i treningu konja, tako da je na tlu Evrope za ovu disciplinu trenutno zabilježeno 15 posebno treniranih konja, koji preskaču visine i do 2,10 m. A svoje umijeće će pokazati 12. novembra u velikom finalu, na Mercedes-Grand-Prixu.

Francuz Lorenzo, tzv. leteći konjanik ("The Flying Horseman“) će najmlađim posjetiocima, kojima je i posvećen početak Festivala konja, svojim "vratolomnim“ skokovima tokom jahanja pružiti grandiozan završetak prvog dana festivala.