Putovanja
0

Evropa i dalje vodeća turistička destinacija

Sarajevo-x.com
Evropa je prošle godine zabilježila 489 miliona turista, što predstavlja 53 posto svih turističkih putovanja na svijetu. Kina je postala četvrta turistička destinacija na svijetu, nakon Francuske, Španije i Sjedinjenih Američkih Država. Prvo mjesto na listi prihoda po raspoloživoj hotelskoj sobi zauzima Moskva, koja s prosječnom cijenom noćenja od 374 dolara ima i najskuplje hotele u Evropi. No najbrži rast prihoda po hotelskoj sobi bilježe bliskoistočne destinacije, ističe se u izvještaju konsultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Čak sedam evropskih gradova nalazi se na listi 20 vodećih destinacija prema prihodu od raspoložive hotelske sobe. Međutim, globalni ekonomski trendovi naštetili su evropskom hotelijerstvu, koje je prošle godine zabilježilo pad prihoda od raspoložive sobe od pet posto. Globalna turistička industrija zabilježila je značajno usporavanje rasta tokom 2008., posebnou posljednjem kvartalu. No, uprkos tom usporavanju, hotelijerstvo u mnogim gradovima širom svijeta ostvarilo je prošle godine dobre poslovne rezultate.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, u prvoj polovini 2008. turizam je na globalnom nivou zabilježio rast od 5 posto. No, od kraja ljeta naovamo, raspoloženje potrošača naglo se promijenilo, a turizam je počeo osjećati negativne posljedice. Zbog toga je u 2008., ukupno gledajući, turizam zabilježio rast od svega 2 posto. Riječ je o značajnom padu u odnosu na 2007., kad je turizam na globalnom nivou dostigao rast od 7 posto i rekordnih 924 miliona turista. Krajem prošle godine Evropa i Azija su zabilježile rast prihoda po raspoloživoj hotelskoj sobi od svega 2 posto, dok je u Sjevernoj Americi došlo do pada od 1,6 posto. Rast su zabilježile Srednja i Južna Amerika (14,5 posto) te Bliski Istok (18,3 posto).

“Strategija turističke industrije za ovu godinu je strategija preživljavanja. Nakon što krediti ponovo postanu dostupniji, turističke će zemlje morati investirati u razvoj turističke infrastrukture, uključujući širenje kapaciteta zračnih luka i hotela”, ističe Alex Kyriakidis, globalni Deloitteov partner za turizam.

Turizam na Bliskom Istoku i dalje raste brže no i u jednoj drugoj regiji na svijetu. Broj turista koji su posjetili bliskoistočne zemlje prošle se godine povećao za 11,3 posto. Mediteranska je regija prošle godine zabilježila odličnih 179 miliona turista, zahvaljujući čemu na ovu regiju otpada čak 19,4 posto turističkih putovanja na svijetu.

20 vodećih gradova na svijetu prema indeksu prihoda po raspoloživoj hotelskoj sobi su: Moskva, Dubai, Ženeva, Abu Dhabi, New York, Pariz, New Delhi, Doha, London, Muscat, Rijad, Venecija, Cirih, Tel Aviv, Singapur, Mumbai, Istanbul, Manama, Tokio i Hong Kong.