Svjetski rekorderi
0

Ekstremni hoteli: najviši, najveći, najskuplji

Sarajevo-x.com
Kad i ako 72 sprata visok neboder Rose Rotana u Dubaiju konačno bude završen, bit će to najviši hotel na svijetu. Ipak, on neće biti i najveći. Slijedi lista od šest hotela koji trenutno drže svjetske rekorde.

Najviši hotel

U doslovnom prevodu "Toranja Arapa", ovo je jedan od najluksuznijih hotela na svijetu. Nalazi se na umjetnom otoku, a s antenom je visok 321 metar, što je više od Eiffelovog tornja i Empire State Buildinga. Vlasnik mu je Jumeirah Group, hotelski lanac na čijem čelu se nalazi šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum. Ima sedam zvjezdica, u obliku je jedra, a otvoren je 1999. godine. Predstavlja jednu od najprepoznatljivih građevina na svijetu.

Osim privatnog heliodroma, ima i slavni otvoreni teniski teren i druge pogodnosti koje je teško pobrojati.

Hotel na najvišim spratovima

Park Hyatt u Šangaju nije najviši hotel na svijetu, ali ga je bitno uvrstiti u ovu listu jer zauzima spratove od 79 do 93 u zgradi šangajskog Svjetskog finansijskog centra koji ima 101 sprat. Pruža sjajan pogled na rijeku Huangpu i grad ispod, a nalazi se u srcu poslovnog distrikta Lujiazui u Pudongu, što je veoma blizu najboljih restorana u ovom gradu. Osim uobičajenog za hotele visoke klase, ima i svakodnevne časove tai-chia i veliki bazen koji pruža utisak slapova.

Najveći hotel

Gdje drugo očekivati najveći hotel na svijetu ako ne u Las Vegasu. Pallazo Resort Hotel & Casino posluje pod istom licencom kao hotel Venetian pored njega, te zajedno imaju čak 8.108 soba. Ovaj hotel je kao manji grad, sa velikim izborom restorana, prodavnica odjeće ekskluzivnih modnih marki, te naravno brojnih kasina sa preko 139 stolova i 1.400 sprava za kockanje. Ako ste više raspoloženi za odmor, tu je sedam bazena i četiri saune.

Najskuplji hotel

Royal Villa at Grand Resort Lagonissi u Atini nosi titulu najskupljeg hotela na svijetu. Jedno noćenje u sobi sa bračnim ležajem ovdje košta od 35.000 eura pa naviše. Tu dobijate vlastitog slugu, kuhara i pijanistu, a kako hotel gleda na Egejsko more, u ponudi je i privatni bazen sa hidro-masažnim uređajima.

U sobama su svi luksuzi koje možete zamisliti, od mramornog kupatila, ogromnih ormara do privatne terase. Ako iz nekog razloga ipak odlučite napustiti sobu, možete posjetiti neki od 10 restorana ili saune. Dosadi li vam boravak ovdje, hotel ima privatni avion kojim vas može odvesti na izlet na neki od grčkih otoka.

Hotel čija je gradnja najviše koštala

Emirates Palace u Abu Dhabiju otvoren je 2005. godine, a u njegovu izgradnju uloženo je preko dva miliona eura. Srebro, zlato i mramor najčešće su korišteni materijali, uz 1.200 visećih lampi od Swarovski kristala. Hotel ima i privatnu plažu, vlastitu marinu sa zabavom na vodi, te heliodrom.

Sve 394 sobe dekorisane su zlatom i mramorom, a svaki gost ima slugu koji se brine samo za njega. U ponudi su i dva velika bazena, od kojih je jedan opremljen vodopadom i toboganima.

Najhladniji hotel

Primat kad je u pitanju temperatura definitivno uzima Icehotel u Jukkasjärviju u Švedskoj. "Ledeni hotel" ima sobe koje su u potpunosti izgrađene u ledu i snijegu, a temperatura se u njima kreće od -8 do -5 stepeni. Ima i kapelu u ledu, koja ima odobrenje za sklapanje brakova i krštenje. Noćenje za dvoje košta oko 225 eura.