Putovanja
10

Egipat: Safari u pustinjama Sinajskog poluotoka

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Safari u egipatskom turistiškom gradu Sharm el-Sheikh, na obalama Crvenog mora, privlači pažnju velikog broja turista iz cijelog svijeta.

Prva destinacija većine turista, koji posjećuju ovaj grad na Crvenom moru, svakako su pustinjski safari koji pružaju zadovoljstvo, odnosno razotkrivanje pustinjskih ljepota.

Na safarijima je tokom cijelog dana moguće vidjeti turiste svih starosnih dobi iz svih dijelova svijeta, koji uživaju u ljepotama pustinje. Turisti, unatoč visokim temperaturama u pustinjama Sinajskog poluotoka na istoku Egipta, idu na put dug sedam kilometara i upoznaju se sa pustinjskim svijetom.

Vodič na safariju Muhammed Ar-Riys, koji se ovim poslom bavi već osam godina, kaže da voli svoj posao.

"Interesovanje za safari najviše pokazuju turisti iz Rusije i Italije. Ovaj safari je nezaobilazna destinacija za sve turiste koji dođu u Sharm el-Sheikh", kaže Ar-Riys, naglasivši da je zbog Arapskog proljeća i nemira u Egiptu broj turista u ovom gradu znatno smanjen.

Vodič po imenu Ahmed Abdulmunim izjavio je da se neki turisti, zbog velikih vrućina, brzo umore tokom safarija, no, kako kaže, turisti su ipak uporni i daju sve od sebe kako bi izdržali do kraja. Abdulmunim je istakao da se turisti najviše odlučuju za safari pred zalazak sunca.