Putovanja
0

Efes: Historijski dragulj Turske

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Antički grad Efes na obali Egejskog mora, uz Ajasofiju i Topkapi, jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika Turske. Prema podacima turističkog zavoda u Izmiru, Efes je u prvoj polovini ove godine posjetilo blizu 800.000 turista.

Dragulj turističke ponude Turske, Efes, ima kapacitet 15.000 posjetilaca dnevno, a prva je destinacija za većinu turista koji kruzerima stižu u luke u Izmiru i Kušadasiju.

Zoru u Efesu dočekuje tišina i mačke u jutarnjoj igri između spomenika koji nijemo svjedoče historiji i civilizaciji. Turisti počinju dolaziti oko osam sati, kad se polako "gasi" jutarnja tišina.

Dnevne temperature u julu i augustu nerijetko dosežu i 40. podiok u hladovini, ali ni to nije prepreka znatiželjnicima da obiđu ovaj historijski grad.

Efes posjeduje amfiteatar, javno kupatilo, a nezaobilazna je Celzijeva biblioteka, koja je izgrađena u čast rimskog cezara Tiberiusa Juliusa Celsiusa Polemaeanusa, te brojni drugi spomenici iz davne prošlosti.

Kapije grada se zatvaraju u 17 sati kad se Efes ponovo vraća svojoj tišini. Veličanstvena gradska rasvjeta pali se samo u posebnim prilikama.

Turska priprema aplikaciju za kandidiranje Efesa na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a, koja bi trebala biti predata početkom naredne godine.