Putovanja
32

Dvorana na napuhivanje i hotel među lišćem: Najinovativnije građevine na planeti

Klix.ba
Kuća Hemeroscopium u Madridu
Može li arhitektura biti put do oblaka? Je li se moguće sunčati ispod zemlje? Ovo su samo dva od brojnih pitanja na koje su odgovore davali arhitekti u novoj knjizi "Budućnost arhitekture u 100 građevina). Od originalne kuće u Madridu do hotela među drvećem u Švedskoj, Architectural Digest predstavlja neke od najinovativnijih građevina na našoj planeti.

Nevjerovatan futuristički dizajn uključuje kuću u Madridu napravljenu od betonskih ploča, kao i putujuću japansku dvoranu koja je osmišljena u periodu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Dvorana je na napuhivanje i može se instalirati za samo dva sata. Nakon upotrebe se ispuše i prevozi kamionom.

Tu su i radovi holandskih umjetnika Jeorena Koolhaasa i Drea Urhahna koji su transformisali izgled jedne od favela u Riju, kao i netipična stanica u gruzijskom gradu Batumiju.

Obla fasada nastala od 200.000 zemljanih pločica krasi nacionalni park u Limpopou u Južnoafričkoj Republici, dok javni prostor u Sevilli upotpunjuje krov u obliku amebe koji štiti iskopine iz rimskog perioda otkrivene pri gradnji nove autobuske stanice u tom španskom gradu.

Na listi je i fascinantni hotel među drvećem koji ima staklene zidove za potpuniji ugođaj, te osvijetljeni stambeni kompleks u Portugalu i druge građevine.