Putovanja
4

Dubai: Svaki lokalac na poklon dobija vilu do 500 m2

FENA
Dubai (Foto: AFP)
(Foto: FENA)
Ne postoji niti jedan grad na svijetu koji bi bio iole nalik Dubaiju, jednom od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). U ovom emiratu sve čega se dohvatite i što vidite ima prefiks "naj". Dubai je rekorder po mnogo stvari, a sve što je u njemu je najskuplje, naraskošnije, najveće, najljepše.... Ukratko, Dubai je grad rekorda.

Kada razmišljamo o ekonomskom razvoju i napretku gradova ili država uopće, prvenstveno mislimo na ekonomske i razvojne potencijale predmetne države. I, naravno, to su osnovne pretpostavke za razvoj. Međutim, pokretač svega mora biti čovjek s vizijom koji će biti toliko samosvjestan i sposoban da nikakve kritike neće uticati na njegova nastojanja da razvije svoju zemlju.

Najočitiji primjer takvog liderstva je šeik Rashid bin Saeed, vladar Dubaija koji je, od 1971., nakon ujedinjenja sedam emirata: Abu Dhabija, Ajmana, Dubaija, Fujairaha, Ras al-Khaimaha, Sharjaha i Umm al-Qaiwaina u UAE, iskoristio visoku cijenu nafte i zahvaljujući prirodnim nalazištima ovog energenta, preokrenuo Dubai iz temelja.

Do kraja 1980-ih Dubai je već imao izgrađenu luku Jebel Ali i najveći "suhi" dok na svijetu za pravljenje i popravljanje brodova, a uveo je i tzv. tax free zonu, a što bi značilo da svi oni koji će doći sa svojim kompanijama u Dubaji, ne moraju platiti nikakav porez ni na šta.

Za otvaranje firme potrebna dva dana

I tako je počelo. Viziju voljenog šeika Rashida kojeg u UAE nazivaju ocem Dubaija je nakon njegove smrti nastavio živjeti i razvijati sin Mohammad, današnji vladar Dubaija. Svjestan da zaliha nafte uskoro neće biti, Mohammad je još više liberalizirao uvjete poslovanja u Dubaiju pa stoga nije ni čudo što preduzeće u ovom emiratu možete otvoriti nevjerovatno lako i za samo dva dana.

Zahvaljujući ovakvoj politici poslovanja, u Dubaiju egzistiraju i rade najveće svjetske kompanije, banke, fabrike, niču nevjerovatni hoteli najpoznatiji svjetskih lanaca poput Mariotta, a Dubaji se svakim danom širi i raste. Ono što je nekada, prije 40-ak godina, bio suhi pustinjski pijesak sad je najveća oaza na svijetu sa četiri miliona palmi, 1.500 hotela, 3.000 restorana, najvećim šoping centrom na svijetu, Dubai mallom koji se sastoji od 1.800 prodavnica i naravno, najvećim akvarijem na svijetu koji se nalazi u sastavu ovog centra.

Dah oduzima i najviša zgrada na svijetu (opet, napravljena na pustinjskom pijesku), Burj Khalifa koja sa svojih 868 metara visine i 160 spratova predstavlja vrhunac uspjeha inžinjera, arhitekata i građevinskih radnika.

Ova zgrada sama drži nekoliko rekorda koji su zabilježeni u čuvenoj Guinnesovoj knjizi rekorda. Najviša zgrada na svijetu, najviši bazen na svijetu, najviše pozicionirana bolnica na svijetu, a u ovoj zgradi se nalazi i najbrži lift na svijetu koji vas od podnožja do vrha zgrade doveze za 58 sekundi.

U Burj Khalifi se nalazi i najviši hotel na svijetu i jedan poseban hotel koji je osmislio i otvorio čuveni Armani.

Ispred Burj Khalife napravljeno je ogromno vještačko jezero s najvišom programiranom fontanom na svijetu koja svakih petnaest minuta "pleše" uz muziku i svjetla stvarajući nevjerovatne vodene oblike koji oduzimaju dah.

U zakon je ugrađeno da se u Dubaiju ne smiju napraviti dva ista nebodera (ukoliko nisu tzv. tornjevi blizanci) pa su dizajneri i arhitekti pustili mašti na volju i napravili prekrasne zgrade koje se u stotinama metara nadvijaju nad Dubaijem.

Ostrvo palmi - naizgled nemoguć projekt

Kada je prije 15-ak godina šeik Mohammad naredio pravljenje Otoka palmi, niko nije vjerovao da će taj projekt biti izveden do kraja. I, zaista, tek kada se nađete na tom otoku možete shvatiti razmjere građevinskog poduhvata. Milioni tona pustinjskog pijeska nasuti su na morsko dno da bi iz vode izronio otok u obliku palme na kojemu je danas na stotine privatnih zgrada, kuća, hotela, restorana.

Jedan od najglamuroznijih je hotel Atlantis, arhitektonsko čudo od 1.500 soba gdje noćenje s doručkom košta 1.000 eura. Hotel je otvoren 2009., a samo za vatromet prilikom otvorenja plaćeno je 30 miliona eura. U okviru hotela nalazi se najveći vodeni park na svijetu koji, osim beskrajnih tobogana, rječica, ogromne plaže i mnoštva ostalih vodenih atrakcija, nudi i poseban doživljaj: plivanje s delfinima u Zaljevu delfina. Kao i za sve u Dubaiju, i ovdje ćete izdvojiti pozamašnu sumu za 30 minuta druženja s ovim prekrasnim sisarima.

Po dolasku u Zaljev delfina, ljubazno osoblje će vam tražiti rezervaciju (susret s delfinima se mora rezervirati makar dan unaprijed), naplatiti 250 eura po osobi za plivanje, 80 eura ukoliko želite da vas neko slika u toku ove avanture i dodatnih 150 eura ako želite CD sa slikama.

Ipak, osjećaj je zaista neopisiv i ovo je nešto što svakako ne biste trebali propustiti ako vas put nanese u Dubai.

Vratimo se raskoši Dubaija. Prije nekoliko godina svijet je obišla vijest o otvaranju prvog hotela sa sedam zvjezdica u svijetu - Burj al Araba. Noćenje u ovom hotelu iznosi 10.000 eura, a popunjenost mu je nevjerovatnih 90 posto! Inače, svi hoteli u Dubaiju, a cijene se kreću od 600 eura pa naviše po noćenju, tokom čitave godine bilježe visoku posjećenost.

Najskuplje piće na svijetu 36.000 eura

U Burj al Arabu možete popiti i najskuplje piće na svijetu, koktel poslužen u zlatnoj čaši, a koji košta 36.000 eura. Za utjehu, nakon što popijete ovo piće, zlatnu čašu možete ponijeti sa sobom.

Nedaleko od ovog hotela nalazi se najveća (a vjerovatno i jedina) kolekcija statua zlatnih konja urađenih u prirodnoj veličini.

Vladar Dubaija, šeik Mohammad je, posvjedočili su mnogi, vrlo jednostavan čovjek koji šeta Dubaijem bez pratnje i tjelohranitelja. U svom emiratu sve drži pod kontrolom i ne dozvoljava bahatost.

Jedan od lokalnih stanovnika Dubaija ispričao mi je da šeik često obilazi sve institucije, ministarstva, firme. Radno vrijeme počinje u 08:30 sati i ukoliko šeik ne pronađe u to vrijeme radnika na svom radnom mjestu bez razmišljanja mu daje otkaz. Žalili su mu se jednom da se dugo čeka na aerodromu (koji je, pogađate, najveći aerodrom na svijetu), za ulazak u Dubai i on je pozvao sve rukovodioce Aerodroma Dubai kod sebe u palaču. U zakazano vrijeme sureta sa šeikom svi službenici su bili u palači, ali se šeik pojavio tek dva sata kasnije. Prisutne koji, po običaju i tradiciji, stoje sve dok ih vladar ne pozove da sjednu, upitao je da li im je bilo ugodno čekati. Nakon što su rekli da nije bilo baš prijatno kazao im je: "Sad vidite kako je onima koji čekaju u redovima na aerodromu".

UAE je jedina zemlja na svijetu gdje je lokalno stanovništvo manjina. Naime, u Dubaiju, naprimjer, živi dva miliona stanovnika. Od toga je 1,8 miliona stranaca (220 nacionalnosti) i samo 200.000 lokalnog stanovništva. Ne postoji način da dobijete državljanstvo UAE po bilo kojem osnovu izuzev da vam sam šeik da državljanstvo, a to se ne dešava. Zašto?

Lokalno stanovništvo ima sve pogodnosti

Lokalno stanovništvo uživa sve moguće povlastice koje možete zamisliti. Naprimjer, ukoliko se razboli neko od njih i potrebna mu je operacija ili liječenje bilo gdje u svijetu, šeik Mohammad plaća sve troškove i to ne samo pacijentu već i njegovoj porodici ukoliko žele da otputuju s njim.

Nadalje, djeca "lokalaca" mogu studirati gdje god žele, na bilo kojem univerzitetu u svijetu. Ispričali su mi slučaj djevojke koja je u Dubaiju završila medicinu, a za mjesto specijalizacije odabrala jednu bolnicu u Minhenu (Njemačka). Šeik je ne samo platio njenu specijalizaciju već je i toj bolnici, kao donaciju, uplatio milion eura.

Svaki od "lokalaca" ima vilu od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohammad.

Sam šeik živi u palači do koje vodi stotine metara dugačak drvored palmi, a oko kapije koja podsjeća na onu Trijumfalnu, slobodno se šeće na stotine paunova. Do same palače se, naravno, ne može doći, ali dva puta godišnje, za vrijeme dvaju Bajrama, vrata svoje palače otvara vladar emirata Abu Dhabi i tada svi mogu slobodnu ući, razgledati i bit će im uručeno 100 darhama (oko 25 eura).

Dubai je rekorder i u nekim drugim stvarima poput visine jarbola za zastavu. Ovaj jarbol na kojem ponosno vihori zastava UAE visok je 168 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je osam miliona eura.

Dubai se može pohvaliti i najvećim pogonom za desalinizaciju na svijetu, odnosno pretvaranje morske u pitku vodu.

Sedam traka autoputa simbol sedam emirata

Pravo je čudo i podzemna željeznica, metro, inače najpopularnije prijevozno sredstvo za stotine hiljada radnika u Dubaiju. Izgrađena je u pustinjskom pijesku i ne možete da se ne divite znanju i vještinama građevinara koji su uspjeli da je izgrade na takvom tlu.

Nevjerovatan je poduhvat i autoput koji vodi od Dubaija do Abu Dhabija. Riječ je o putu sa sedam traka koje simboliziraju sedam emirata.

Fascinantan je i tzv. Media City koji je dom za sve vodeće svjetske medijske kuće: CNN, Reuters, NBC...

Šeik Mohammad je svjestan da znanje gradi gradove i razvija zemlje te je u Dubai privukao najbolje IT stručnjake, arhitekte, doktore, bankare, itd. Svi oni dobijaju priliku da pokažu šta mogu i koliko mogu.

I za kraj, u Dubaiju živi 18.000 milionera i hiljadu milijardera, što ga čini rekorderom i po ovom osnovu.