Hit su Turska i Tunis
0

Drastično opala potražnja za hrvatskim primorjem

Piše: N. Jamaković
Antalya
Antalya
Zanimanje naših građana za ljetovanje na hrvatskom primorju ove sezone drastično je opalo u odnosu na prošlu godinu, rekla je u razgovoru za Sarajevo-x.com referentica za turizam u agenciji Best Reisen Jasmina Delalić.

"To se posebno pokazalo za 1. maj kad smo imali znatno manje realizovanih aranžmana nego prošle godine. A od 10. jula se, tradicionalno, očekuje znatan pad potražnje za hrvatsko primorje budući da neki tamošnji hoteli u jeku sezone povećaju cijene i do tri puta", istakla je Delalić.

Onima koji, ipak, idu na ljetovanje u Hrvatsku, kaže naša sagovornica, najinteresantniji su Makarska rivijera i Dubrovnik, dok agencija za nešto bogatiju klijentelu nudi i Opatiju.

"Neki hoteli u Dubrovniku i Opatiji su snizili cijene 10-15 posto u odnosu na sam početak sezone 2009., što se pokazalo kao ispravno. Za Opatiju, koja je i najskuplja, imamo luskuzne vikend wellness pakete za 130 eura po osobi, u hotelima s 4-5 zvjezdica na bazi polupansiona. Polupansion u hotelu s tri zvjezdice u Dubrovniku sad je 35 eura po osobi, međutim, u jeku sezone ta se cijena zna popeti i na 96 eura", ističe naša sagovornica.

Dodaje kako Best Reisen kao tour operator za Tunis ima veoma povoljnu ponudu za tu destinaciju koja "sasvim fino ide". Osam dana za dvije osobe u hotelu s tri zvjezdice (polupansion) košta 1.389 KM. Leti se avionom, a u cijenu su uračunate i aerodromske takse.

I u agenciji Sol Azur ističu kako je potražnja, generalno, manja nego prošle godine te da nema velike zainteresovanosti za Dalmaciju, jer agencija nudi samo smještaj u hotelima.

"Kad je riječ o Dalmaciji, ljudi se uglavnom opredjeljuju za apartmane i privatni smještaj, zbog čega i jeste manja potražnja za tim aranžmanima", rekao je za Sarajevo-x.com Omar Ibrahimagić iz Sol Azura.

On je naveo kako su strane hit-destinacije Turska, Tunis i Egipat, budući da agencija nudi čarter letove pa je ljudima privlačna cijena, a i nema puno procedure.

"Kao najtraženije strane aranžmane istakao bih one za Tursku i Tunis. Ponuda za Tunis koja (za dvije osobe) uključuje sedam dana u hotelu s tri zvjezdice je 1.500 KM, dok sedam dana u Antaliji (Turska) za jednu osobu u hotelu s četiri zvjezdice košta 1.300 KM", kaže Ibrahimagić, dodajući kako su u te cijene uključene aerodromske takse.

Kad je riječ o hrvatskom primorju, cijene su oko 40 eura po osobi za polupansion u hotelima s tri zvjezdice.

Agentica prodaje u agenciji Unis-Tours Almedina Bosnić, međutim, ističe kako je potražnja za hrvatskim primorjem ista kao u maju prošle godine, a da su im manje tražene strane destinacije.

"Na hrvatskom primorju najviše su traženi aranžmani za Trpanj, Hvar, Jelsu, Dubrovnik čija je cijena oko 60 KM po osobi", kazala je ona.

Prema njenim riječima, Unis-Tours u ponudi od 11. juna ima 12-dnevni polupansion u Egiptu u hotelu s pet zvjezdica za 1.500 KM po osobi, polupansion u turskoj Alanyji u hotelu s tri zvjezdice za 659 KM po osobi, a za Tunis imaju isti aranžman kao agencija Sol Azur.

U Unis-Toursu možete ostvariti i popust od 100-200 KM ukoliko aranžman za neku stranu destinaciju rezervišete do 31. maja.