Putovanja
140

Dok traje sezona splavarenja Drinom: Nekad triftarenje, a danas turistički brend

Piše: E. A.
Sezona splavarenja niz Drinu je u punom jeku. Ovaj jedinstven turistički brend čini prepoznatljivim BPK Goražde jer je splavarenje privlačno turistima, posebno onim koji uživaju u vožnji splavom od Ustikoline do Goražda.

Kratak je to put, nekih 22 kilometra, no splavom niz Drinu traje od četiri do šest sati. Dovoljno vremena za odmor, ali i uživanje u ambijentu rijeke koja svojom ljepotom "zaustavlja dah".

Oni koji se odluče na atraktivna putovanja splavom trebali bi znati ponešto i o dugoj tradiciji splavarenja, o triftarima, drinskim brzacima i bukovima zbog kojih putovanja uvijek mogu postati prava avantura.

"Putovanje splavom svakoga ponovo vraća na Drinu", tvrdi Nermin Obuća iz agencije Obner koja organizira splavarenja Drinom.

Dodaje da se putovanje splavom teško može opisati riječima, potrebno ga je doživjeti. Prevozno sredstvo koje čini nekoliko grubo obrađenih i povezanih stabala prije pola stoljeća služilo je za transport drvne građe vodenim putem. Godinama kasnije preraslo je u najpoznatiji turistički brend BPK Goražde koji je privukao mnoga poznata imena.

"Već poslije ramazana i Bajrama imamo veliki broj gostiju koji se javljaju kako bi rezervisali splavarenje tako da već ovaj vikend imamo dva splava, a tokom sedmice već nekoliko rezervisanih i nadamo se da će tako ostati do kraja sezone", ističe Obuća.

Manje je poznato da je splavarenje u ovom dijelu BIH počelo prije otprilike pola stoljeća na rijeci Tari, a turistički potencijal u tome prvi su prepoznali u općini Foča.

"U početku je bilo splavarenje Tarom, kada se sjekla šuma i na ovaj način transportovala Drinom i Tarom do Beograda. Pored Drine su bile pilane, građa bi se zaustavljala na određenim lokacijama. To su radili tzv. triftari. Poslije su uvidjeli da se to može iskoristiti za turističku ponudu. Foča je prije nekih 50 godina došla na tu ideju i to je privuklo pažnju turista od Slovenije do Makednije i šire", priča Nermin Obuća.

Splavarenjem na Drini od Ustikoline do Goražda u agenciji Obner se bave već 10-ak godina. Za to vrijeme trudili su se privući brojne turiste na ovo područje. Ističu da su mnoge poznate osobe bile gosti drinskih splavova.

"Sve ambasade iz BiH su dolazile, sjećam se također dok je bio SFOR ovdje, na splavu je čak organizirana smjena glavnih komandanata. Splavario je i najpoznatiji košarkaški trener Bob Knight i mnogi drugi", ističe Obuća.

Iako ima interesa turista, agenciji problem predstavlja činjenica da na ruti splavarenja nedostaje smještajnih kapaciteta pa aranžmani traju svega jedan dan. Lokalna zajednica i Kanton povjerili su im na korištenje turističko naselje Ada kod Ustikoline.

"Ono još nije aktivirano jer je nekoliko godina bilo zapušteno i treba dosta ulaganja tako da pokušavamo opremiti sve za narednu sezonu jer nam je cilj da se gosti zadrže ovdje duže od dan ili dva", pojašnjava Obuća.

Uz splavarenje niz Drinu ide i bogata gastroponuda koja između ostalog uključuje i domaće specijalitete poput riblje čorbe.