Putovanja
257

Doha noću: Carstvo luksuza u kojem se arhitekti takmiče u pretjerivanju

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavni grad Katara Doha je od malog ribarskog sela izrastao u nevjerovatan grad zahvaljujući resursima nafte i rezervama prirodnog gasa.

Doha je danas fascinantan grad koji je meta turista iz cijelog svijeta, a posebno je primamljiv inozemnim radnicima.

S obzirom na to da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u toku je izgradnja luksuznih stadiona i ostale infrastrukture pa su strani radnici preplavili ovaj grad, ali i ostatak ove male, ali bogate zemlje.

U Dohi danas živi milion i 300.000 ljudi, a procjenjuje se da na svakog stanovnika dolazi čak šest stranih radnika. Doha je političko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte Katara koje obiluje luksuznim i ekstravagantnim zdanjima.

Višespratnice kao da se takmiče koja će biti ljepša, viša i bolje osvijetljena. To posebno dolazi do izražaja noću kada se može vidjeti širok spektar boja na fasadama.

Životni standard je ovdje izrazito visok, a stanovništvo Katara se smatra jednim od najbogatijih u svijetu. U takvom izobilju ne nedostaje raskoša i luksuza. Arapi su poznati po neumjerenosti u svemu, a ta neumjerenost se najviše ogleda u arhitekturi.

S razvojem ekonomije, kao i velikim rastom broja stanovnika, tržište nekretnina je procvjetalo, a cijene kvadrata su enormno porasle.

Tako je za unajmljivanje jednosobnog stana u centru Dohe potrebno izdvojiti između 1.300 do 3.000 dolara, a u predgrađu između hiljadu i 2.000 dolara.

Cijena metra kvadratnog penje se i do 7.000 dolara u zavisnosti od lokacije i površine.

Za turiste ovo je grad neiscrpnog potencijala. Ono što svjetski turistički vodiči preporučuju kao obavezno je posjeta Muzeju islamske umjetnosti koji je projektovao poznati arhitekta I. M. Pei i koji se nalazi na umjetnom otoku, zatim šetalište Corniche, koje je dugo nekoliko kilometara.

Tu je Souq Waqif, odnosno pijaca na otvorenom, koja je kopija nekadašnjeg sokaka u kom je vjekovima preprodavana roba. Svakako ne treba zaobići ni vještačko ostrvo koje je jedno veliko gradilište, te tržni centar Villaggio Mall inspiriran Venecijom.