Božije prostitutke u Indiji
0

Djevojke koje cijeli život prodaju tijelo za ljubav božanstvu

Sarajevo-x.com
Foto: Independent
Foto: Independent
Bivša novinarka "Independenta" Sarah Harris napravila je zapanjujući dokumentarac o takozvanim "božijim prostitutkama" u Indiji. Naime, film govori o mladim djevojkama koje slijede tradiciju devadasi i svoj život posvećuju božanstvu, te cijeli život prodaju svoje tijelo i tako izdržavaju svoje porodice.

Novinarka Harris je u Indiju otišla prije tri godine, kada je napustila prestižnu britansku medijsku kuću "The Independent". Ističe, kako je u tu zemlju otišla kako bi pokušala raditi nešto posve drugačije od svog dotadašnjeg posla, te je odlučila volontirati u jednoj humanitarnoj organizaciji koja je spašavala i brinula se o žrtvama seksualne trgovine.

"Prvog dana boravka u južnoj Indiji našla sam se na mitingu devadasi prstitutki, žena koje služe bogu. Rečeno mi je da su to prostitutke iz hrama, ali ja nisam uopće znala šta to znači", ispričala je Harris.

Pakao prostitucije

Nakon što je susrela tzv. božije prostitutke, Harris se jako zainteresovala za tu temu. Počela je istraživati o njima, a kada je 2008. godine otputovala u sjeverni Karnatakar, centar indijske tradicije, upoznala je još nekoliko žena koje svoj život podređuju božanstvu i njemu za ljubav prodaju tijelo.

Uradila je nekoliko intervjua koji su objavljeni u prestižnim svjetskim magazinima, no smatrala je da je njeno znanje o devadasi djevojkama još uvijek malo, te je nastavila istraživati.

"Kada priđete tim djevojkama i zamolite ih da razgovarate s njima, nikada ne znate kakav odgovor možete očekivati. Ako želite razgovarati s bogatim damama iz bordela u Mumbaiju, one će vam ponosno pričati o sebi i poslu kojim se bave, no djevojke iz siromašnih sredina teško da žele o tome razgovarati. Te mlade djevojke su iskorištavane i one se stide toga što prodaju svoje tijelo. One žele da se udaju i imaju normalan život, ali ne mogu. Nalaze se u užasnom zatvoru", kazala je Harris.

Od plesačice i pjesnikinje do prodavačice tijela

Devadasi sistem i praktikovanje te tradicije zabranjeno je 1988. godine, međutim sve što se od tada do sada promijenilo jeste to što se ceremonije obavljaju ilegalno i u tajnosti, a tradicija je i dalje duboko ukorijenjena posebno u ruralnim dijelovima Indije.

"Stranci koji dođu ne znaju ko su devadasi djevojke, ali Indijci znaju čim ih pogledaju. I ponovo, sve se svodi na kaste koje su i dalje veliki i komplicirani problem u Indiji. Moje razumijevanje svega toga jeste da je devadasi tradicija ispočetka bila nešto posve drugo. Naime, djevojke koje su život posvećivale božanstvu su bile djevojke iz više kaste, pa čak i iz kraljevskih porodica. One su zauzimale posebno mjesto u indijskoj kulturi. To su bile vrsne umjetnice, plesačice, pjesnikinje… Imale su posebne vjerske uloge unutar hrama tokom obavljanja svetih obreda, zapravo su bile poput časnih sestara i u to vrijeme ništa od toga nije imalo veze sa seksom. Međutim, tradicija se kroz godine i stoljeća mijenjala", ispričala je novinarka.

Kaste kao jedan od najvećih problema

Naime, kada su u 19. stoljeću kršćanski misionari došli u Indiju, tradicija devadasi se počela mijenjati, da bi danas to bila tradicija nižih kasti.

Perspektiva djevojaka iz najniže kaste, takozvane "nedodirljive", je veoma ograničena. One mogu raditi na poljima, sakupljati otpad, ili se baviti prostitucijom. Nažalost, prostitucija je najunosniji posao i većina ih se odlučuju za tu profesiju.

Neke od djevojaka svoj život podređuju božanstvu još u drugoj ili trećoj godini, a u seksualne odnose stupaju kada uđu u pubertet, uglavnom sa 12 godina.

Te djevojke uglavnom odrastaju u matrijahalnim zajednicama, u kojima nema muškaraca. Znači, one nemaju očeva i već u ranom djetinjstvu shvataju da one ne potječu iz tradicionalnih porodica.

Prodaja tijela onom ko ponudi najviše

One o seksu ne znaju ništa sve do "prve noći". Nevinost prodaju muškarcu koji najviše novca ponudi, bez obzira da li se radi o lokalnom farmeru ili biznismenu.

"Kada sam prvi put otišla u Indiju mislila sam da neke žene smatraju da je čast slijediti devadasi tradiciju, jer je to čin vjerske pobožnosti. Seksualnost i pobožnost su usko isprepleteni u hinduizmu. Međutim, danas je u svemu tome ostalo malo ili nimalo religioznih obilježja. Žene to danas čine zbog novca", kazala je Harris.

HIV i "umiranje u groznici"

Upravo zbog svega toga HIV je jako rasprostranjen u tim zjednicama. Čim je jedna žena zaražena ona HIV prenese na cijelu jednu porodicu. Naime, ona zarazi svakog muškarca s kojim ima odnose, muškarac virus prenosi na ženu i krug se širi…

Međutim, u tim zajednicama se o toj opakoj bolesti malo priča, isto kao i o upotrebi kondoma.

Ljudi umiru od HIV-a, međutim Indijci za njih kažu da su umrli od groznice … Ipak, brojne humanitarne organizacije nastoje educirati stanovništvo.

Također, brojne organizacije se trude da izvuku mlade djevojke iz pakla prostitucije, no njima je jako teško da napuste svoj posao. Mada, ima onih koje napuste devadasi tradiciju i postanu aktivistice koje se bore protiv prakticiranja te tradicije i običaja.

Malo nade za novi život

Međutim, voditi normalan život nakon što se odreknu devadasi tradicije je jako teško, pogotovo u Indiji. Rijetko koja od njih uspije da se uda i osnuje porodicu, a u Indiji brak je sve…

Sazna li se da je neka djevojka imala odnose prije braka ona odmah biva izopćena iz društva, a u nekim ruralnim dijelovima i danas te djevojke bivaju kamenovane na smrt… "Božijim" prostitutkama je veoma teško da ponovo izgrade svoj život i da počnu iznova…