Putovanja
183

Divlji konji su atrakcija Vana u Turskoj

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dolazak proljeća i lijepog vremena na područje turskog Vana označava i silazak divljih konja sa planina u niža područja.

S obzirom da vodu teško nalaze u visokim područjima u prelijepom Vanu divlji konji primorani su spustiti se u nizine. Ove godine su prvi put silazili u velikom broju što je iskoristio i fotoreporter Anadolije.

Nikada ranije nije zabilježeno da se na jednom mjestu može vidjeti desetak divljih konja koji su uživali u prelijepom pejzažu Vana. Engin Avci, mještanin sela Inkoyu koje se nalazi 50 kilometara od Gevasa u Vanu, kazao je da se divlji konji, koji već duže vrijeme žive u višim predjelima, u određenom vremenskom periodu silaze u nizine.

Tada ih, istakao je, mogu vidjeti mještani ali i svi oni koji su čuli za njih i izraze želju da ih vide izbliza. Prema njegovim riječima, u grupi se nalazi oko 40 divljih konja, ali ne pojavljuju se uvijek u isto vrijeme.

"Divlji konji godinama žive na ovom području. Inače, silaze u nizine dolaskom lijepog vremena i u potrazi za vodom", pojasnio je Avci. Napomenuo je da dolaze često na područja gdje se pojavljuju i čekaju ih.

"Ovo su posebne životinje. Potrebno je da ovi konji doprinesu razvoju turizma na ovom području", ispričao je Avci.