Čuda arhitekture
0

Deset zadivljujućih svjetskih nebodera

Sarajevo-x.com
30 St Mary Axe
Visoki neboderi su odraz ekonomske i političke moći jedne zemlje. Svojim dizajnom i veličinom ostavljaju bez daha i predstavljaju ponos zemlje. Huffington post predstavlja deset zadivljujućih nebodera koji su oborili rekorde u visini, nebodere koji su pravo čudo arhitekture i u kojima su smještene neke od najprestižnijih međunarodnih kompanija.

Kao što je poznato, najviši neboder na svijetu nalazi se u Dubaiju. Toranj Burj Khalifa visok je 828 metara. Međutim, ostali neboderi, koji nisu tako visoki, ipak su i više nego zadivljujući.

Jedan od takvih nebodera nalazi se u Londonu. Nazvan je 30 St Mary Axe, mada ga neki nazivaju Swiss Re Building, ili pak, "Krastavac", upravo zbog izgleda zgrade.

Taj toranj je sjedište brojnih britanskih kompanija, a tu se nalaze i luksuzni restorani koji omogućuju vrhunski ambijent.

Shanghai World Financial Center je također jedan od nebodera koji naprosto oduševljava svojom arhitekturom. Visok je 492 metra i ima 101 sprat. Tu su smješteni hoteli, brojne kompanije, a u tornju se nalaze i ogromne konferencijske dvorane i trgovine.

Prelijepo zdanje nazvano Triumph Palace se nalazi u Moskvi i tu je smješteno 1.000 luksuznih apartmana.

Neboder nazvan Aqua nalazi se u Chicagu, a ono što je zanimljivo jeste da je ovu zgradu, koja se proteže na 86 spratova, projektirala žena - arhitektica Jeanne Gang. Riječ je o hotelsko-stambenom objektu.

Navede li vas nekad put u Melbourne, obavezno posjetite toranj Eureka s kojeg se pruža nevjerovatan pogled na grad. Toranj je visok 297,3 metra, a sva stakla na posljednjih deset spratova su pozlaćena.

U Maleziji, u Kuala Lumpuru, nalaze se najeveći 'blizanci' na svijetu. Tornjevi Petronas Twin visoki su 452 metra i imaju 88 spratova. To su dvije identične, povezane građevine.

Torre Agbar nalazi se u Barceloni. To je neboder visok 144 metra, a arhitekta Jean Nouvel ga je dizajnirao inspirisan jednom obližnjom planinom. Fasada nebodera načinjena je od aluminijskih ploča koje mijenjaju boje zbog čega se toranj opisuje kao gejzir u srcu Barcelone.

Toranj Taipei 101 nalazi se na Tajvanu i nekad je glasio za najviši na svijetu. Danas ima 101 sprat, ali je najavljeno da će do 2012. godine biti izgrađeno još pet spratova.

Toranj Messeturm nalazi se u Frankfurtu. Sagrađen je 1990. godine i visok je 257 metara. Ima 64 sprata i tu se uglavnom nalaze poslovni prostori.