Putovanja
94

Deset stvari po kojima su Italijani bolji od ostatka svijeta

Klix.ba
Pizze, paste, arhitektura, umjetnost, opera...samo su neke stvari koje asociraju na Italiju i koje stanovnici ove zemlje rade bolje od ostatka svijeta.

No, posjetioci ove zemlje ne žele samo jesti špagete, posjećivati operne predstave i šetati kroz stare građevine. Stoga je CNN izdvojio deset stvari koje Italijani, prema mišljenju turista, rade bolje od ostatka svijeta.

Laskanje

Neovisno o kakvoj se situaciji nalazili, Italijani uvijek dijele komplimente prijateljima ili strancima. To je njihov alat kojim razoružavaju i smiruju.

"Kroz povijest su laskanjem uništavali suparnike i osvajali vlast i bogatstvo", piše Luigi Barzani u djelu "Italijani".

Vruće kupke

Ako vas laskanjem, ipak, nisu uspjeli osvojiti, onda će to učiniti sa svojim 380 spa centara. Italijani su pioniri u pravljenju velikih liječilišta, a njihovu ideju preuzeo je cijeli svijet.

Vlada Italije vjeruje u iscjeljiteljsku moć termalnih izvora i ljekovitog blata, pa stoga i pokriva troškove nekih terapija.

Tellaro ima neodoljive plaže
Tellaro ima neodoljive plaže

Psovke

Psovke u Italiji su poput tupog oružja, pogađaju baš tamo gdje treba i koliko treba. Razlikuju su od regije do regije, ali svugdje zvuče jednako dramatično, a ponekad i smiješno.

Najljepše plaže na svijetu

Italija ima 7.400 kilometara obale i najviše plaža u Evropi među kojima su brojne nagrađene Plavom zastavom zbog svog čistog mora i blistavo bijelog pijeska.

Česte promjene Vlade

Od kraja Drugog svjetskog rata, Italija je imala 63 vlade i 39 premijera, a samo jedna je trajala punih pet godina. Strahujući od pojave novog Mussolinija, talijanski ustav izvršnoj vlasti ne daje veliku moć, te je potrebna saglasnost oba zakonodavna doma za sva pitanja. Tu najviše i dolazi do problema.

Etna
Etna

Vulkani

Italija ima deset aktivnih vulkana, a najpoznatiji i najveći je Etna na Siciliji čije spektakularne erupcije privlače više od milion turista godišnje.

Deserti

Niko ne pravi slastice kao Italijani. Sladoled, tiramisu, keksi, kanoli, tartufi...su zvijezde italijanske kuhinje. Ova zemlja ima slastica skoro kao što je imala i vlada. Ironija je što Italijani uopće ne jedu sve ove delicije, jer paze na dijetu.

Speleologija

Ovo je jedna od zemalja u kojima se nalaze najljepše, najveće i najvažnije špilje na svijetu. Stručnjaci procjenjuju da je iznad zemlje oko 35.000 špilja, a pod vodom još i više.

Gigante drži Guinnessov rekord kao najveća dostupna špilja na svijetu.

Sportski automobili

Dovoljno je reći Ferrari, Pagani, Alfa Romeo, Maserati, Lamborghini i ljubiteljima automobila "curi voda" na usta. Iako se Italija ne nalazi na listi 20 zemalja kada je u pitanju automobilska proizvodnja, niko drugi se ne može takmičiti s njima kada je u pitanju posjedovanje sportskih automobila.

Tiramisu
Tiramisu

Riječna krstarenja

Iako većini ljudi ovo nije asocijacija na Italiju, riječna krstarenja su doživjela pravi procvat. Iako talijanske rijeke nisu duge kao u drugim evropskim zemljama, nude jedinstveno iskustvo obilaska historijskih mjesta koja su pod zaštitom UNESCO-a.