Putovanja
2

Deset najluksuznijih skijaških odmarališta na svijetu

Sarajevo-x.com
Vrijeme je za uživanje u zimskim sportovima, a za one koji još nisu otišli na kratki zimski odmor , AskMen.com je sastavio listu deset najluksuznijih odmarališta za vatrene skijaše i ljubitelje ostalih zimskih radosti.

[SLIKA]1[/SLIKA]10. Oakridge Grand Resort Mercure, Treble Cone (Novi Zeland)

Treble Cone na Novom Zelandu prvi put je svoje skijaške staze otvorio 1976. godine, te je jedna od najnovijih skijaških destinacija i najbolje očuvanih tajni. Obavezno posjetite Oakridge Pool & Spa Resort Hotel, smješten na jezeru Wanaka, jer je to idealno mjesto za opuštanje i razonodu. Ovaj hotel je uređen u stilu 70-ih, sadrži 189 deluxe soba sa pogledom na planine koji oduzima dah, te bar i restoran. Nakon cjelodnevnog skijanja možete otići u Sanctuary Day Spa na tretman za uljepšavanje kompletnog tijela.

[SLIKA]2[/SLIKA]9. Adara Whistler Hotel, Whistler (Britanska Kolumbija - Kanada)

Jedno od najizazovnijih i najpopularnijih skijališta u Kanadi, zanimljiv skijaški gradić Whistler, udaljen je samo 90 minuta od Vancouvera, ali nudi savršen odmor u hladne zimske dane. Luksuzni Adara Whistler Hotel, isključivo bogatim i slavnim gostima, nudi smještaj u 41 posebno uređenim sobama, uz korištenje vanjskog bazena sa toplom vodom, jacuzzija i podzemnog parkinga. Ovdje su dobrodošli i vaši kućni ljubimci. Dok uživate u očaravajućem ugođaju stilskog namještaja u vašoj sobi, možete naručiti neku gurmansku poslasticu iz božanstvenog bistroa Bearfoot ili probati neko od jela sa jelovnika restorana Araxi.

[SLIKA]3[/SLIKA]8. Hoteldorf Grüner Baum, Bad Gastein (Austrija)

Hotel Dorf Grüner Baum je smješten u središtu nacionalnog parka Hohe Tauern, a Bad Gastein je 1958. godine bio domaćin Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju. Ovo prestižno austrijsko skijaško odmaralište odaje utisak da se nalazite u pravom pravcatom austrijskom selu. U glavnoj kući možete se zagrijati u baru nekim toplim napitkom ili opustiti u spokojnoj biblioteci, dok su sobe za goste rasprostranjene u drugim zgradama okolo. Sobe su opremljene tipičnim austrijskim namještajem, a gostima su još na raspolaganju restoran, golf teren i kozmetički salon Shiseido.

[SLIKA]4[/SLIKA]7. Badrutt’s Palace Hotel, St. Mortiz (Švicarska)

Smješten na obalama zaleđenog jezera u Engadine Valleyju, gdje se na ledu svake godine održava poznata White Turf St. Mortiz konjska utrka, St. Moritz je ekskluzivna destinacija za sve ljubitelje zimskih sportova. Kad vam skijanje dosadi, uvijek se možete uputiti u neku od prodavnica poznatih svjetskih modnih dizajnera ili otići jesti u nekom od niza uglednih restorana. Ako vam je za oko zapeo Badrutt’s Palace Hotel, morate uzeti u obzir da se radi o veoma ekskluzivnom hotelu koji pomno bira svoje goste prema dubini njihova džepa i zvjezdanom statusu, pa se tako čini da se zimi čitav Hollywood preseli ovdje. U okviru hotela postoji nekoliko restorana, privatna škola za skijanje, kino dvorana, disko klub i Daniela Steiner Spa. Sobe su iznenađujuće skromno namještene, ali luskuza ipak ne nedostaje.

[SLIKA]5[/SLIKA]6. Vail Cascade Resort & Spa, Vail (Kolorado)

Aspen nije jedina ekskluzivna destinacija za skijanje u američkoj saveznoj državi Kolorado. Naime, Veil na Rocky Mountainsu je, sa 174 skijaških staza i 30 ski liftova, najveće skijalište u SAD-u i jednako primamljiva destinacija. Jedini hotel u kojem ovdje možete odsjesti jeste Vail Cascade Resort & Spa koji je doživio preuređenje vrijedno 20 miliona dolara. Gotstima na raspolaganju stoje restoran i bar, vanjski bazen, dva jacuzzija i Aria Spa & Club. AskMen.com preporučuje odsjedanje u apartmanu Cascade Mountain View sa velikim jastucima za što ugodnije spavanje i očaravajućom kupaonicom od mramora.

[SLIKA]6[/SLIKA]5. Gstaad Palace, Gstaad (Švicarska)

Gstaad na zapadu Švicarske još uvijek je obavezna destinacija bogataša, rock zvijezda i kraljevskih porodica, a ako želite biti u njihovom društvu odsjednite u Gstaad Palaceu. Gstaad Palace je izgrađen 1913. godine na brežuljku s pogledom na gradić Gstaad i švicarske Alpe. Svaka od 104 sobe dekorisane su po najvišim standardima, kao i svih 29 apartmana i trosobnih penthousea. Uživajte u jelima pet različitih restorana, live muzici u dva bara, zaplešite u kultnom noćnom klubom GreenGo ili odigrajte koju partiju golfa.

[SLIKA]7[/SLIKA]4. Hotel & Spa Rosa Alpina, Cortina (Italija)

Cortina d’Ampezzo, na sjeveru Italije, svakako je jedna od najpopularnijih destinacija za ljubitelje zimskih sportova, a Hotel & Spa Rosa Alpina je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje. Odmarajte se u sobama sa drvenim namještajem i unutrašnjosti poput planinske kolibe, a kada vas uhvati glad siđite u restoran St. Hubertus, gdje možete uživati u delicijama italijanske kuhinje ispred upaljenog kamina. Daniela Steiner Spa vam nudi i bezbroj revitalizirajućih tretmana za kožu ispucalu od hladnoće.

[SLIKA]8[/SLIKA]3. L’Imperial Palace, Chamonix (Francuska)

Elitno mjesto na istoku Francuske, Chamonix, smješteno je oko podnožja planine Mont Blanc, a ovdje su se 1924. godine održavale Zimske olimpijske igre. Redovni posjetitelji Chamonixa odsjedaju u L’Imperial Palaceu, koji je smješten između jezera Annecy i francuskih Alpi. Karakterističan je po posebno uređenim vrtovima i izvrsnoj arhitekturi, a u njemu ćete pronaći sve što vam je potrebno za vikend ispunjen zabavom i uživanjima. Posjetite kasino, historijski muzej, tri renomirana restorana, fitness salu, saunu ili kozmetički salon.

[SLIKA]9[/SLIKA]2. Le Chabichou, Courchevel (Francuska)

Smješten u Trois Valleesu, blizu granice sa Italijom, Courchevel je jedno od vrhunskih skijališta u Evropi, a ako je bilo dovoljno dobro za pokojnu britansku princezu Dianu, onda će sigurno biti dovoljno dobro i za vas. Iako je prepun luksuznim hotelima, najbolji i najugodniji smještaj ćete imati u slikovitom hotelu Le Chabichou, koji nudi smještaj u 42 prostrane sobe sa spektakularnim pogledom. Uživajte u aperitivu u prvoklasnom piano baru, a zatim večerajte u restoranu sa dvije Michelin zvjezdice, čiji je šef kuhinje Michel Rochedy. Nakon skijanja, relaksirajte se u sauni hotela, turskoj banji ili jacuzziju. Le Chabichou je samo nekoliko minuta udaljen od gradića Courcheval i gužve u buke francuskog planinskog života.

[SLIKA]10[/SLIKA]1. St. Regis, Aspen (Kolorado)

Aspen privlači mnoštvo glamura i sjaja, a hotel St. Regis svake godine ugosti hollywoodske zvijezde, manekenke, muzičke zvijezde i druge bogataše i slavne osobe. Odsjednite u jednoj od 179 luksuzno namještenih soba i apartmana. Najskuplji apartman je opremljen otvorenim kaminima, posteljinom Pratesi, 30-inčnim TV-ima sa ravnim ekranima, digitalnim filmskim, muzičkim i igraćim sistemom i bežičnim Internetom. U St. Regisu je lako osjećati se kao kod kuće zahvaljujući vanjskom bazenu sa toplom vodom i restoranu čiji je šef kuhinje Todd English.