Pod maskama do 21. februara
0

Danas počinje Venecijanski karneval

Sarajevo-x.com
Jedan od najpoznatiji festivala na svijetu, Venecijanski karneval, počinje upravo danas u ovom talijanskom gradu, a trajat će do 21. februara. Karneval pod maskama je prvi put održan davne 1296. godine, ali postoje tvrdnje da je nastao i mnogo ranije.

Svi vole dobru zabavu, ali je samo u Veneciji znaju prirediti na ovakav spektakularan i tajanstven način. Osim toga, najpoznatiji karneval na svijetu počinje tri dana prije Valentinova ili Dana zaljubljenih, pa je još i zanimljiviji.

Na samom Karnevalu učesnici na sebi imaju maske i prekrasne šarene kostime. Događaj se organizuje jednom godišnje, a počinje oko dvije sedmice prije Čiste srijede i završava na Pokladni utorak.

Svake godine organizatori imaju jedinstvenu temu festivala, a ove godine je to "Život je pozorište. Vrijeme je da se maskira!".

Očekuje da će ceremoniji otvaranja prisustvovati nekoliko hiljada maskiranih učesnika na Trgu Svetog Marka, a sutra bi trebao biti održan tradicionalni Let anđela.

Treba napomenuti i to da je Karneval nekoliko puta kroz historiju bio zabranjivan, u 18. stoljeću, ali i u vrijeme Musolinijeve vladavine u Italiji. No, od 1979. godine se organizuje u kontinuitetu i apsolutno se smatra privlačnim i modernim događajem.