Putovanja
0

Da biste postali moderni Robinzon morate platiti 1.600 dolara

Klix.ba
Biti brodolomnik na udaljenom otoku zvuči poput noćne more, ali nekim ljudima se ideja života kakav je živio Robinsona Crusoe čini kao ispunjenje svih snova.

Zahvaljujući španskoj turističkoj agenciji Docastaway, putnici avanturisti mogu uživati na pustom tropskom otoku, gdje im jedino društvo čine gušteri i majmuni. Agencija svojim klijentima osigurava mačete, opremu za ribolov i savjete kako da sami naprave svoje sklonište.

Za one koji nisu baš pripremljeni za građenje koliba i lov, tu je "udobnija" verzija, koja nudi obroke u modernim bungalovima.

Ipak, robinzonski život nije nimalo jeftin. Sedam dana života na udaljenom otoku dvije će osobe koštati čak 1.600 dolara, a u to nisu uračunati troškovi leta.

"Istraživanje udaljenih otoka i boravak na njima je najveća strast u mom životu, a želio sam i drugima pružiti priliku da iskuse osjećaj usamljenosti u 'posljednjem svjetskom raju'", kaže vlasnik Docastawayja, Alvaro Cerezo.

Putnici mogu birati između 16 otoka, od kojih svaki prima isključivo jednu osobu ili par, garantujući ekskluzivnost i potpunu izolaciju.

Iako otoci nisu veći od tri kvadratna kilometra, neki gosti su ostajali i po 40 dana. Agencija ipak savjetuje boravak do najviše dvije sedmice. Oni koji su na otoku proveli više od mjesec dana doživjeli su šok pri povratku u civilizaciju.

Gosti na raspolaganju imaju radiostanice i satelitske telefone, ukoliko im zatreba veza sa vanjskim svijetom.

Cerezo navodi kako je bilo veoma teško pronaći pogodne otoke te da od 30 pustih otoka samo jedan može biti pogodan za turiste. Ipak, kaže da je boravak na takvom ostrvu poput stalne potrage za blagom.