Putovanja
0

Čudni i tužni grad Baikonur, kapija prema nebesima

Klix.ba
Kazahstanski grad Baikonur mjesto je s kojeg je sa Zemlje u orbitu prvi put poslan satelit, životinja, ali i čovjek. Ipak, ovdašnja bolnica tek je 2011. godine dobila prvi aparat za magnetnu rezonancu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Grad poznat po svom kosmodromu ima blizu 36.000 stanovnika koji se mogu pohvaliti da je upravo iz njihovog mjesta na jugu Kazahstana u svemir poslan satelit Sputnik, pas Laika i slavni Jurij Gagarin.

Danas je Baikonur jedno do dva mjesta na Zemlji odakle je moguće poslati ljude u orbitu. Drugi je Jiuquan u kineskoj pustinji Gobi. Ipak, život u njemu oduvijek je bio misterija.

New York Times piše da je to tužno mjesto i da se njegovi stanovnici bore da prežive. Stočari nomadi iz obližnjih stepa useljavaju se u tamošnje napuštene građevine, a istovremeno ovaj grad donedavno nije imao ni MRI aparat.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zanimljivo je i da je u vrijeme kada je kosmodrom izgrađen Baikonur pripadao SSSR-u. Danas se teritorijalno nalazi u Kazahstanu, ali ga Rusija iznajmljuje od kazahstanske vlade za 115 miliona dolara godišnje. Gradonačelnik je Rus, a skoro sve dobro plaćene poslove vezane uz kosmodrom obavljaju Rusi.

Kada se raspao Sovjetski savez u gradu je živjelo dvije trećine Rusa i jedna trećina Kazahstanaca. Sada je obrnuto. To je, uz nejednakost građana, stvorilo etničke tenzije.

Istovremeno se na svemirske programe troše ogromne sume novca. NASA je u maju produžila ugovor o korištenju kosmodroma za još jednu godinu, odnosno do sredine 2017. godine, što znači novih 424 miliona dolara. Astronauti i drugi NASA-ini uposlenici odsjedaju u hotelu na periferiji grada, a tamo najjeftinija soba košta 340 dolara za noć. Oni rijetko dolaze u centar grada. Da bi stigli na mjesto lansiranja u svemir moraju se voziti preko izrovanih i neoznačenih cesta uz koje pasu životinje.

Foto: AFP
Foto: AFP

Baikonur je najbolji primjer nejednakog razvoja u današnjem vremenu.

Urednik lokalnih novina za New York Times je rekao: "Boli me kad razmišljam o svom gradu".