Putovanja
39

Crikvenica, turistički biser sjevernog Jadrana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Crikvenica je mali grad bogate i drevne prošlosti još od vremena Ilira, smješten na obali sjevernog Jadrana broji oko 10 hiljada stanovnika. U ljetno vrijeme, u jeku turističke sezone, u gradu i tri manja okolna mjesta, rivijera oživi s dodatnih 20 hiljada stranih i domaćih turista koji vole crikveničke šljunčane plaže, toplo i čisto more te kvalitetan i raznolik program koji ovo mjesto za godišnji odmor čini idealnim, javio je dopisnik Anadolije.

Zbog blizine Zagreba, u Crikvenici i okolnim mjestima Dramalj, Jadranovo i Selce, koja čine zajedničku rivijeru, tradicionalno se odmaraju Zagrepčani koji ovdje imaju vikendice, ali dolaze i gosti iz sjeverne Evrope i Amerikanci. Toplo more i blaga klima te bogata turistička ponuda razlozi su koji svake godine privuku toliko gostiju da se Crikvenica ljeti s okolnim mjestima brojčano gotovo dvaput poveća. Umjesto na pučinu, pogled s plaža pada na najveći hrvatski otok Krk, udaljen manje od pola sata vožnje gliserom ili brodićem koji turiste prevozi svakih sat vremena u Crikvenici susjedna otočka mjesta Šilo, Vrbnik ili Lagunu.

Osim bijelih, šljunčanih plaža i toplog sunca te vjetra maestrala koji svaki dan u popodnevnim satima donese osvježenje i valove te najavi plimu, Crikvenica ima cijeli niz restorana i kafića poredanih duž glavnog, Strossmayerovog šetališta, u kojima se pod hladovinom krošanja može osvježiti ili dobro pojesti. U grad kad je ljetna gužva dolazi velik broj sezonskih radnika iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Konobar Vjeko iz Livna u restoranu na rivi radi sezonski, zadovoljan je zaradom, a kaže da su mu najdraži gosti Amerikanci jer ostavljaju dobar bakšiš, dok su po tom pitanju Talijani najštedljiviji.

Sanjin Šojat koji čitav svoj život živi u Crikvenici, također ugostitelj i konobar u kafiću, najviše voli služiti njemačke goste upravo zbog bakšiša:

"Najviše ostavljaju Nijemci i Austrijanci, i naši su dobri, a Česi samo da se plati“, kaže Šojat sa smiješkom i objašnjava da se radi o iznosima tri do četiri kune, da se račun zaokruži, a neki ostave i po 30 do 30 kuna (do 5 eura). Šojat kaže kako ovdje najviše dolaze Česi, Nijemci, Austrijanci i Talijani u augustu, kad je tzv. ferragosto. Domaći gosti dolaze ovdje tokom cijele sezone, pogotovo Zagrepčani, Bjelovarčani i Zagorci. Ako je vedro i sunčano, gosti odlaze na plaže već oko 10 ujutro i ostaju na kupanju sve do 7 navečer, uzimajući samo predah za ručak, a neki sunce i more ne napuštaju ni zbog toga. Crikvenica je tijekom zime, kaže konobar Šojat, "prazan grad“, osim za Božić i Novu godinu.

Andrea Car iz Turističke zajednice Crikvenice izjavila je za Anadoliju kako je na Crikveničkoj rivijeri nešto preko 21.000 ležajeva, a 11. augusta ove godine bilo je ukupno 20.346 noćenja te 2.627 dolazaka, što znači da su smještajni kapaciteti mjesta gotovo popunjeni.

U šetnji rivom nailazi dvoje mladih, zaljubljenih njemačkih turista koji su došli iz Nurnberga. Simon je pomoćnih menadžera, a Sike prevoditeljica s engleskog i francuskom. Odsjeli su u obližnjem Selcu, ostaju u apartmanu dvije sedmice i kažu kako im je prekrasno na odmoru na Rivijeri Crikvenica. Za njih je smještaj jeftin, svega 12 eura po noćenju, a zadovoljni su ponudom i cijenama u restoranima koji su, kaže Simon, jeftiniji od njemačkih. Simon voli loviti ribu, more mu je prekrasno, a Sike je oduševljena današnjom vožnjom padobranom kojega je vukao gliser jer takvog nečeg, kaže, nema u Njemačkoj. Pri slijetanju se spustila u vodu i potvrdila je kako je more čisto i toplo, a ljudi uz more ugodni i gostoljubivi.

Uz plažu se nudi bogat program dječjih igraonica, veliki, dobro ograđeni trampolini, vozni parkovi za bicikle i druga pomagala za igru.

Ljubavna cestica je jedna od najljepših šetnica koja vodi u brijeg nad gradom i pruža jedinstven doživljaj, tišinu u hladovini borova, opojne mirise aromatičnog mediteranskog raslinja, vrijednu povijesno-kulturnu baštinu, kasnoantičku gradinu Badanj te vidikovce otvorene prema Novom Vinodolskom i Kvarneru.

Udaljena oko dva i pol sata od Zagreba autom po brzoj i uređenoj autocesti, Crikvenica je samo jedan od bisera u kolajni hrvatskog priobalja kojeg čine plaže i uz njih mjesta izgrađena od bijelog kamena u kojima je čovjek  živio od najstarijih vremena, piše Anadolija.