Neobični muzeji u Beču
0

Čokoladna strana glavnog grada Austrije

Sarajevo-x.com
Još od 1953. godine bečka firma Heindl se uspješno bavi slastičarstvom. Na 5.200 m2 površine godišnje se 450 tona čokolade preradi u razne čokoladne bečke specijalitete poput Mocartovih kugli, bečkih tartufa i mnogih drugih. 2001. godine, u sjedištu firme je ujedno otvoren prvi Muzej čokolade, gdje posjetioce odmah na ulazu dočeka mala čokoladna poslastica.

Iako se firma Heindl bavi preradom gotove čokolade, muzej nudi uvid i u čitav proces nastanka "crnog zlata", od gorkih sjemenki kakaa do slatkog čokoladnog užitka, a izložene su i stare mašine za preradu i proizvodnju čokolade.

Pored statue kraljice Sisi, oko koje su poredani tradicionalni bečki slatkiši, posjetioce mami ogromna čokoladna fontana, koja je od dodira pak zaštićena ogradom. Osim toga, muzej obuhvata i nekoliko drugih čokoladnih skulptura, među kojima se od EP-a 2008 nalazi i velika fudbalska lopta, napravljena od 160 kg čokolade.

Obilazak muzeja također uključuje boravak na gornjem spratu objekta, gdje su na 5.000 m2 smještene mašine za proizvodnju poslastica. Kroz staklene pregrade posjetioci su u prilici da prate svaki pojedini dio proizvodnje, čiji se krajnji proizvodi ručno pakuju u predviđenu ambalažu.

Za kraj svaki posjetilac na poklon dobije po jedan svježe pripremljen specijalitet.