Putovanja
302

Cirih je grad tramvaja, skupih radnji i lijepih ulica

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najveći švicarski grad Cirih leži na obalama Ciriškog jezera, a krase ga prelijepe ulice, spoj stare i moderne gradnje te kompleksna mreža tramvajskog prevoza od 170 kilometara.

Državu koja je poznata po proizvodnji čokolade, sira, satova, ali i po mreži željezničkog saobraćaja Cirih vjerovatno predstavlja bolje nego bilo koje drugo mjesto. Sam grad ima oko 390.000 stanovnika, a ukrašen je veleljepnim katedralama i mostovima.

Poznate crkve u Cirihu su Grossmünster, Fraumünster, crkva Svetog Petra i Predigerkirche, a spomenuti mostovi se uzdižu iznad rijeka Limmat i Sihl.

Ulica Bahnhofstrasse jedna je od atrakcija brojnih turista koji uglavnom razgledaju više nego što sebi mogu priuštiti ulazak u prodavnice najvećih svjetskih robnih marki. Cirih je poznat kao jedan od najskupljih evropskih gradova gdje parking može koštati čak devet franaka ili oko osam eura po satu.

Za vrijeme Uskrsa zatvorene su skoro sve prodavnice i restorani, pa se turisti ovih dana zadovoljavaju turama koje se mogu obavljati sa jezera, ali i kroz ulice popunjene raznim zabavljačima.