Putovanja
18

Check-In: Facebook objavio listu najposjećenijih lokacija u 2015. godini

Klix.ba
Facebook je objavio spisak svjetskih lokacija na kojima su korisnici ove društvene mreže najčešće upotrijebili opciju "Check-in" i time svima dali do znanja gdje se nalaze.

Listom uglavnom dominiraju destinacije u SAD-u, zauzevši devet od 20 najpopularnijih mjesta. Ipak, ovaj podatak ne predstavlja nužno najposjećenije svjetske turističke destinacije, nego samo mjesta na kojima su se korisnici ove društvene mreže najčešće odlučili prijaviti.

1. Disneyland

Disneyevi zabavni parkovi zauzimaju prvo mjesto. Međutim, u obzir su uzeti parkovi na Floridi, Californiji, Parizu, Tokiju, Hong Kongu i Šangaju.

2. Imanja Universal studija

Slično kao i kod Disneylanda, u obzir su uzeta imanja ove filmske produkcijske kuće u Californiji, Floridi i Japanu i Singapuru.

3. Times Square

Malo je ko sumnjao da će se na ovom spisku naći i najpoznatija lokacija u New Yorku.

4. Eiffelov toranj

Po mnogima ovo je najpoznatija i najposjećenija građevina na svijetu. Sudeći po Facebookovoj listi, korisnici se vole pohvaliti da su bili u centru Pariza.

5. Nijagarini vodopadi

Pitamo se koliko je samo mobilnih telefona završilo u vodama istoimene rijeke prilikom pravljenja selfieja i "check-ina".

6. Siam Paragon

Jedan od najvećih trgovačkih centara u Aziji, tajlandski Siam Paragon ima i vlastiti akvarij.

7. Nacionalni park Grand Canyon

Slično pitanje kao i kod Nijagarinih vodopada postavlja se i kod Velikog kanjona rijeke Colorado.

8. Nacionalni park Yosemite

"Ovo nije samo jedna velika dolina, ovo je hram snage granita, moći ledenjaka, te vječnosti života", piše na natpisu iznad jednog od puteva koji vode ka ovom prirodnom fenomenu u SAD-u. Vjerovatno je to mnogima dalo inspiraciju za jedan spontani "check-in"

9. Muzej Louvre

Najpoznatiji muzej najposjećenijeg grada na svijetu ujedno je i najposjećeniji muzej na svijetu. Tako da nije ni čudo što se pariski Louvre našao na spisku sa najviše Facebook prijava.

10. Central Park

Još jedna lokacija iz New Yorka. Oaza prirode za mnoge predstavlja odmor od stresa u jednoj od najprometnijih metropola na svijetu.

Na spisku su se još našli i Warner Bros. Studio u Londonu, Vrtovi kod Zaljeva u Singapuru, Ibrauera Park, singapurski hotel Marina Bay Sands, holivudska Aleja slavnih, Madison Square Garden u New Yorku, mol Santa Monica u SAD-u, stadion Camp Nou u Barceloni te EXPO 2015. u Milanu.