Putovanja
136

"Čardaklije", mjesto odmora i uživanja u tradicionalnim jelima i pićima

FENA
(Foto: FENA)
Na putu iz Petrovca prema Bihaću u selu Vrtoče smješteno je seosko domaćinstvo "Čardaklije", koje ambijentom vraća u davna, zaboravljena vremena.

U "Čardaklijama" je sve tradicionalno, nijedan detalj nije zaboravljen. Na ulazu goste dočekuje osoblje obučeno u narodne nošnje, jela i pića spremljena su na tradicionalan način, jede se iz glinenih tanjura, a sjedi na ručno izrađenim klupama.

Na ulazu u to domaćinstvo je čardak, visoka vitka građevina, smještena u hladovini jasena i hrasta. Tu se meso i mlijeko prerađuje na tradicionalan način, a nakon sušenja i dimljenja dospijeva na trpezu gostiju.

Centralni objekt domaćinstva je tzv. gostinjska kuća, kapaciteta 75 mjesta. U prizemlju tog objekta je konoba za degustiranje tradicionalnih jela i pića, a na spratu restoran.

U pekari i kuhinji "Čardaklija" pripremaju se kruh i peciva od različitih vrsta brašna, od žitarica organskog porijekla (heljda, raž, pšenica), a peku u krušnoj peći. Hrana se priprema po pažljivo čuvanim recepturama.

"Čardaklije" nude i domaću rakiju od šljiva, jabuka i krušaka. Organizirani dani pečenja rakije prilika su za posjetioce da se informiraju o tehnologiji pripreme rakije, ali i za degustaciju, druženje, opuštanje.

U ambijentu hrastove šume, uređeni su travnati prostori u kojima se u ljetnim danima može uživati u hladovini. Tu su mogu kušati tradicionalna jela s roštilja i ražnja, kao i razne vrste kotlića i jela ispod sača.

"Čardaklija" ima i kućnu radinost i centar za očuvanje tradicionalnih zanata i edukativno-rekreativni centar. To je prostor za tradicionalnu proizvodnju pekmeza od šipka i šljiva, sokova od zove i drenjka, raznih vrsta čajeva od sirovina organskog porijekla, uzgojenih na tamošnjim parcelama ili sabranih u okolnim šumama.

Posjetioci tu mogu vidjeti i kako nastaju seljačke torbe i vunene čarape, kako se kuju i oblikuju ručni alati koji se koriste u maloj seoskoj poljoprivredi, kako se izrađuju predmeti od drveta i/li filca vuna.

U neposrednoj blizini centralnog dijela domaćinstva, a dovoljno udaljeno da bi se imao potpuni mir i diskrecija, smještajni su kapaciteti. Radi se o tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa sa četiri ili šest ležajeva. Zasad postoje dvije takve seoske kućice.

Uz ugostiteljski sadržaj "Čardaklije" pružaju i mogućnost aktivnog odmora poput jahanja konja, vožnje fijakerom, konjskim kolima, šetnju i vožnju bicikla po šumskim stazama.

To seosko domaćinstvo nastalo je po ideji braće Zorana i Zdravka Radoševića, a tamo se živi i radi baš onako kako su živjeli i radili preci Radoševića prije 150 godina.

Zoran Radošević zadovoljan je posjetama tom objektu, a Feni kaže da su to vikendom gosti većinom s područja Unsko-sanskog kantona, a u sezoni od maja do oktobra bh. dijaspora, turisti koji dolaze na dva ili više dana.

"Planovi su nam proširenje smještajnih kapaciteta i razvijanje dodatne ponude u odnosu na okolne resurse, a u saradnji s Nacionalnim parkom Una i drugim pružaocima turističkih usluga ovog područja", kaže on.

Prezime Radošević potječe iz 14. stoljeća iz Like ispod Velebita. Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starac na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu. Na tom lokalitetu Radoševići su proveli gotovo jedan vijek, a onda se raselili po čitavom podnožju planine, a neki i preko planine.

Jedan od trojice braće - Ilija odselio se 1858., napravio neobičnu kuću, (visoku i vitku), koju mještani nazvaše "čardak“, a njene ukućane "Čardaklije". Ilijin sin Nikola, kad su davane tapije na posjed, za svoj čardak dobio je broj 10.

Jedan od trojice Nikolinih sinova, Vid ostao je na posjedu, bavio se zemljoradnjom i sve do smrti održavao domaćinstvo. Kuće je odavno nestalo, nestalo je Ilije, Nikole, nestalo je i pradjeda Vida, a "Čardaklije" su ostale da održavaju tradiciju i način života predaka.

"Čardaklije" su sada seosko domaćinstvo koje posjetiocu nudi mogućnost odmora i uživanja u tradicionalnim jelima i pićima, u etnoambijentu. Omogućava mu da stresnu svakodnevnicu zamijeni za odmor i uživanje u prirodi, cvrkutu ptica, topotu konja…

Seosko domaćinstvo "Čardaklije" u selu Vrtoče smješteno je na 30. kilometru magistralnog puta Bihać - Sarajevo, 12 km od Nacionalnog parka Una, dva sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera.