Najviša zgrada na svijetu
0

FOTO+VIDEO / Burj Dubai otvoren uz nevjerovatan spektakl

Sarajevo-x.com
Prije više od pet godina počelo je testiranje granica arhitekture na tlu arapskog emirata Dubaija. Danas je ovaj najveći toranj na svijetu nakon više odgađanja dočekao svečano otvorenje uz vatromet. Domaćin otvorenja bio je šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, a samoj ceremoniji prisustvovalo je 60.000 zvanica.

Toranj Burj Dubai, preimenovan u Burj Khalifa visok tačno 828 metara nudi impresivan pogled na grad i okolne zgrade, među kojima ima i onih izrazito visokih.

Na njegovu izgradnju utrošeno je preko 22 miliona radnih sati i milijardu i po američkih dolara. U tome je učestvovalo 30 građevinskih kompanija sa preko 12.000 uposlenika iz preko 100 zemalja svijeta koji su svaki dan provodili na terenu.

Upotrijebljeno je oko 31.400 tona željeznih šipki i blizu 26.000 staklenih panela, te 330 kubnih metara betona koji je ispumpavan na visinu od 605 metara, čime je postavljen još jedan rekord. Toranj će dnevno opskrbljivati u prosjeku 946.000 litara vode.

Na 124. spratu nalazi se najviši opservatorij dostupan javnosti sa vanjskom terasom. Građevina će sadržavati luksuzni hotel sa 160 soba i apartmana, a duž zidova bit će postavljeno 1.000 umjetničkih djela sa prostora Bliskog istoka. Podzemni parking nudi 3.000 mjesta.

Najviša džamija na svijetu također se nalazi u Burj Khalifi i to na njegovom 158. spratu, baš kao i bazen na nevjerovatnom 76. spratu.

Burj Khalifa moguće je vidjeti sa udaljenosti od 95 kilometara, a u unutrašnjem dizajnu mogu se prepoznati ideje tradicionalne islamske arhitekture, dok su otvorene latice pustinjskog cvijeta inspirisale osnovicu tornja.

Unutar Burja nalaze se 1.044 luksuzna apartmana, 49 spratova predviđenih za kancelarije, a u njemu će živjeti i raditi oko 12.000 osoba.

Ipak, uslijed ekonomske krize, još uvijek nedovršeni toranj već se suočio s finansijskim problemima, jer su cijene nekretnina značajno pale. Analitičari ističu da će posebno teško biti iznajmiti kancelarije jer je malo kompanija koje si mogu priuštiti takav luksuz.

Mohamed Alabbar, predsjednik kompanije Emmar, koja stoji iza ideje gradnje Burj Khalife nazvao je ovaj toranj "ikonom arapskog svijeta", a 4. januar kao datum otvorenja izabran je jer je upravo na ovaj dan prije četiri godine na vlast došao šeik Al Maktoum.