Novi Kiribati
0

Borbom protiv klimatskih promjena

Sarajevo-x.com
Ranije ovog mjeseca, predsjednik Kiribata (ostrvske države koja se nalazi u središnjem dijelu Tihog Okeana, Okeaniji) je upozorio svjetske nacije da će njegova država nestati do kraja stoljeća. I to povećanjem nivoa mora, a rezultatom klimatskih promjena.

I čak ako bi, nekim čudom, svaka osoba na planeti smanjila emisiju ugljendioksida na nula, za 92.000 stanovnika otoka to nije dovoljno, zato što ovi napori i dalje ne bi ostvarili povoljan učinak, jer će voda preplaviti otočja. Iz tog razloga predsjednik je tražio pomoć kako bi razmjestio svoje stanovništo.

Iako je veoma nepolitično, on bi trebao zahtijevati od najvećih država zagađivača, mišljenja je bloger adrese pruned.blogspot.com, da kao čin “iskupljenja” odobre “rezervacije” posjeda, npr. havajskih otoka, gdje bi cijela populacija mogla postaviti novi set geografskih identiteta umjesto što se rasturi po dijasporskim zajednicama širom svijeta.

Jedno od rješenja ovog problema nazire se u Vincent Callebautovom Lilypadu.

Lilypad ovog arhitekte je pravi “vodozemac”, napola u vodi, napola na kopnu. U stanju je “ugostiti” oko 50.000 stanovnika i podstiče biološku raznovrsnot sa razvojem flore i faune oko centralne lagune. Multi funkcionalni program je baziran na tri marine i tri “planine”, tj. prostore za kupovinu, rad i zabavu. Krajnji cilj ove zamisli jeste harmonična koegzistencija ljudske vrste i prirode, kao i istraživanje novih načina kros-kulturološkog života na vodi.