Planinarka godinu dana
0

FOTO / Bonita Norris najmlađa Britanka na Mount Everestu

Sarajevo-x.com
Iako se do prije godinu dana nikada nije penjala na planinu, 22-godišnjakinja postala je najmlađa Britanka koja se popela na najviši svjetski vrh, uprkos neiskustvu i osjećaju da će umrijeti nakon prvog treninga.

Bonita Norris popela se na Mount Everest u ponedjeljak ujutro, inspirisana Bearom Gryllsom koji se na najviši vrh popeo u 23. godini.

Daily Mail piše da se Bonita jedno jutro probudila odlučna da ostvari suludu ideju ignorišući upozorenja porodice da je to glupost. Osim toga, morala se boriti sa poremećajom u ishrani kako bi dostigla formu potrebnu za uspon na 8.850 metara nadmorske visine.

Bonita je na svom blogu objavila da je uspjela u svom naumu i da je "ponosna što je nova britanska rekorderka".

"Mi smo veoma ponosni što je Bonita postigla nevjerovatan uspjeh. Kada je 2008. godine rekla da se želi penjati na Mount Everest moram priznati da nismo bili oduševljeni. Iako na početku nismo bili za tu ideju, podržavali smo je tokom svakog koraka i jedva čekamo da je vidimo za nekoliko dana", rekla je Jacqui Andrews.

Norrisova je također postala najmlađa žena koja se popela na nepalski Mount Manaslu, osmu najvišu planinu na svijetu, dok je trenirala za Everest, borila se sa bulimijom i pripremala za uspon.

Podršku mladoj planinarki davala je i Victoria James, prethodna rekorderka koja se na najviši svjetski vrh popela sa 25 godina.

Najmlađa osoba koja se popela na Mount Everest je Nepalac Temba Tsheri, koji je vrh dotakao sa 16 godina. Najmlađi Britanac koji se popeo na najviši svjetski vrh je Rob Gauntlett, koji je tada imao 19 godina. On je poginuo prošle godine tokom uspona na Mont Blanc.