Čvrsnica 2.228 mnv
0

Biciklisti na krovu Hercegovine

Sarajevo-x.com
Foto: Mtb.ba
Nakon odličnog prijema prve reportaže ljubitelja brdskog biciklizma na našem portalu, donosimo još jednu priču kolega sa web portala mtb.ba. Ovaj put dočarat će vam kako je izgledala njihova ranija posjeta planini Čvrsnica i prikazati sjajne fotografije sa 2.228 metara nadmorske visine.

"Jedna od najviših planina u BiH je Čvrsnica do koje se dolazi iz dva pravca: sa istočne strane, uz Drežanku, pritoku rijeke Neretve, kroz kanjon Dive grabovice, i sa zapadne strane, iz smjera Jablanice preko Sovičkih vrata i Blidinjeg jezera. Najviši vrh planine je Pločno, visok 2.228 m, i on je četvrti vrh u Bosni i Hercegovini (Maglić 2.386 m, Volujak 2.336 m, Velika Ljubušnja 2.238 m). Za razliku od nekih drugih vrhova preko 2.000 metara, npr. Maglića, gdje nije moguć prilaz biciklom, do vrha Pločno vodi težak, makadamski put koji predstavlja pravi izazov i poslasticu za ljubitelje brdskog biciklizma.

Uspon na Pločno započinje posjetom nacionalnom parku Risovac i jezeru Blidinje. Za izletnike i obitelji s djecom već i sama vožnja oko jezera Blidinje činit će svojevrstan užitak. Ipak, istinski ljubitelji brdskog biciklizma će hrabro krenuti u osvajanje vrha bez obzira na težinu puta koji ih očekuje.

Čvrsnica je planina sa malo vode, u ljetnjim mjesecima vladaju velike vrućine, pa preporučujemo da se prije uspona snabdijete dovoljnim količinama tečnosti. Ukoliko to ne učinite u gostionici Hajdučka vrata na samom jezeru, moguće je snabdjeti se studenom izvorskom vodom nakon prvih par kilometara vožnje - i to je sve.

Područje Čvrsnice obiluje raznolikim biljnim vrstama niskog rastinja. Cvijeće je jarkih boja i intenzivnog mirisa koji se naprosto osjeća u zraku. Vozeći uzbrdo isprva se smjenjuju cvijetne livade koje kasnije nestaju, a zamjenjuje ih niska makija i žbunovi čubre i drugog raznovrsnog mirisnog bilja. Prosto je nevjerovatno koliko se mirisa cvijeća osjeća u zraku, a čak i laik će raspoznati da se razlikuju, bas kao sto se boje i oblik cvijeća razlikuju sa promjenom nadmorske visine.

Uspon na Pločno je težak, makadam posut krupnim, mjestimice neutvrđenim kamenjem koje bježi ispod točkova. Vožnja ovim putem je prilično iscrpljujuća ukoliko je velika vručina i dan bez vjetra. Međutim, i pored činjenice da Čvrsnica pripada Hercegovini interesantna je pojava snijega na većim visinama.

Naime, u vrtačama dubokim i po 30-tak metara snijeg se gomila i nabija tokom zime a zahvaljujući niskim temperaturama tokom noći zadržava se tokom cijele godine. Malo gdje je moguće grudvanje u julu u majicama kratkih rukava. Do sredine maja a ponekad i duže sasvim je izgledno da ćete, usljed visokih nanosa snijega, uspon na Pločno morati prekinuti i ostaviti bicikle a put do vrha prevaliti pješice, baš kao što je to nedavno učinila ekipa biciklista iz Sarajeva.

Na vrhu Pločno nalazi se vojni centar veze i posjeta je moguća uz predočenje ličnih dokumenata.

Pogled s vrha je izuzetan, naročito na obližnju Vran planinu (2.074 m) te gotovo 1.800 metara duboki kanjon Dive grabovice. Impresivno je vidjeti snijegom prekrivene, mjesečevoj kori nalik, visoke vrhove Čvrsnice. Nakon neizbježnog fotografisanja kraj stuba na kojem stoji jednostavna oznaka - 2.228 m slijedi spust istim pravcem uz savjet za maksimalnim oprezom zbog kamenja koje bježi ispod točkova. Neugodnost ovog kamenja je osjetio i jedan član naše ekspedicije koji je, i pored golemog iskustva, doživio pad. Srećom, bez ozbiljnijih posljedica."

Više o pustolovinama ovih biciklista pročitajte na www.mtb.ba.