Putovanja
82

Bicikl je zdrava navika: Krug oko Modraca

Klix.ba
Nešto što je donedavno bilo ljetno pedalanje, sada je već preraslo u jesenje biciklističke ture, a ekipa s kojom se družimo već treći vikend u nizu, Team GIRO, ovaj put se uputila u sjevernije krajeve naše domovine.

Krajnja destinacija je Tuzla, centar ovog dijela BiH, grad koji se posljednjih godina razvio u svakom kontekstu, pa čak i u turističkom smislu izgradnjom Panonskih slanih jezera.

Kada se odlučite na vožnju prema Tuzli cestom, jer ovo su ipak ture koje su fokusirane na drumski biciklizam, teško je da će vam magistralna cesta koja vodi ka Gradu soli izgledati primamljivo. Štaviše, mnogi će se odmah i pokolebati, što im nije zamjeriti. Velika gužva, uzak kolovoz i mnoštvo kamiona zbog velikih industrijskih kompleksa svud okolo nisu lijepa opcija ni za automobil, da ne govorimo o biciklu.

Ali, prednost dvotočkaša je da su alternative skoro u pravilu bolje nego krenuti samo pravo ka cilju. Upravo zato, petočlana ekipa kojoj su se u Živinicama pridružili članovi BK Tuzla i BK Jedinstvo, vrlo brzo je sa magistrale skrenula lijevo i našla se na cesti koja se na mapi zove R-455a i koja vodi u potpunosti oko Modraca, vještačkog jezera koje svojom površinom uglavnom pripada općini Lukavac.

Ko voli ravničarske biciklističke izlete, ova ruta je savršena. Skoro bez ikakvog uspona, u dužini od 60-tak kilometara može se napraviti kvalitetan trening ali i rekreativna tura. Prednost je što pomenuta cesta cijelom svojom dužinom prolazi kroz naseljena mjesta, pa nema brige ako se poželite opskrbiti energijom ili vam ponestane vode. Također, mještani ovog dijela Bosne i Hercegovine su prepoznali potencijale jezera, pa ako imate viška vremena, uvijek se može skrenuti sa kolovoza i naći neko lijepo mjesto za odmor pored vode, ispod drveta ili jednostavno na lijepoj livadi.

Modrac je inače nastao pregrađivanjem rijeke Spreče i izgradnjom brane, davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dugačak je 12 kilometara a širok nešto preko kilometra, što se naravno mijenja kako se akumulacija diže i opada. Iako vještačke akumulacije nikada ne mogu biti popularne kao one prirodne, Modrac i pored toga nudi štošta. Sada, nakon što su vremena kada su tamo održavani festivali iza nas, ovo jezero je najprivlačnije ribarima koji u miru mogu čekati kapitalca o kojem će ispredati priče.

A jedna, potpuno istinita, kaže da su upravo u Modracu izvukli za svjetske razmjere kapitalan primjera šarana od čak 41 kilograma. Nažalost, to se desilo prilikom krivolova i sasvim slučajno je otkrivena ta ribetina, a neki se usuđuju kazati da u dubljim dijelovima jezera ima somova od 200 kilograma (oni težine od 90 su redovna pojava). Za rubriku vjerovali ili ne.

Ako ne volite ribolov, jednostavno nastavite pedalati i nakon što ste prošli kroz Poljice, stižete na obalu koja je već decenijama uređena kao plaža. Nekada je bila i najuređenija obala u Bosni i Hercegovinu, ali jasno je da je i tu vrijeme učinilo svoje, kao i razvoj okolnih gradskih sredina. Na toj strani jezera nalazi se i veći broj ugostiteljskih objekata odakle se pruža divan pogled na cijelo jezero. Tu pored jednog, stoji i pravi pravcati jedrenjak. Ne u vodi, doduše, ali pristaje cijelom ambijentu.

Nakon kratkog odmora i prilike za zajedničku fotografiju izmiješane tuzlansko-sarajevske biciklističke ekipe, momci nastavljaju dalje prema Tuzli. Tu je sad opet magistrala, mnogo automobila pa i na kraju brza cesta prije ulaza u grad. Prolaze pored termoelektrane i cijela slika je malo nadrealna – izgledaju sitni u poređenju sa ogromnim rashladnim tornjevima. Pored toga, ovi sitni promovišu zdrav život i očuvanje okoliša, dok gorostasi, da bi proizveli toplotu ili struju, sve rade naopako i truju nas iz dana u dan, te onečišćuju naše rijeke i jezera. Pa i Modrac, oko kojeg smo upravo napravili krug.

Šta je tu je – okrećemo se vedrijim temama i ulazimo u centar grada. Kroz ulice, pored automobila čiji su vozači generalno sve susretljiviji prema biciklistima (za svaku pohvalu!), dolazimo i do destinacije: ulice Maršala Tita, koju od subote krasi i prvi tuzlanski natkriveni parking za bicikle. Otvoren u okviru projekta koji finansira kompanija Lactalis, te uz podršku udruženja Giro di Sarajevo i BK Tuzla, ovaj parking kapaciteta deset bicikala nudi savremene stalke, priznate od saobraćajnih stručnjaka iz cijelog svijeta, za koje se potpuno bezbjedno mogu privezati dvotočkaši svih vrsta.

Uz Dukat Fit kao osvježenje, parking je odmah na licu mjesta bio popunjen a zaslužen odmor nakon divne ture oko Modraca protekao je u ugodnom ćaskanju između sarajevskih i tuzlanskih biciklista. Dogovorene su neke nove ture, a već se kuju i planovi za narednu sezonu. Na biciklu, pa i samo družeći se uz bicikliste, nikada nije dosadno te upoznavanje vlastite zemlje nikada nije izgledalo zabavnije. Naredni vikend donosi put u Krajinu, na sami zapad Bosne i Hercegovine. Jedva čekamo.