Promotivni let
0

Bh. novinari u Amsterdamu ili kako u sat i po vidjeti bilo šta

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Sarajevo-x.com
Avion BH Airlinesa na aerodromu Schiphol (Foto: Sarajevo-x.com)
Da je aviosaobraćaj u decembru nepredvidiv pokazalo je i promotivno putovanje u Amsterdam, koje je u četvrtak za svoje saradnike, putnike i novinare organizovala kompanija BH Airlines. I pored ugodnog leta, iskusnog kapetana Amira Baralića i prijatnih stjuardesa, vremenske nepogode skratile su vrijeme boravka na konačnom odredištu i mnogima onemogućile stvaranje lijepih priča s putovanja.

Na jednom od najvećih evropskih aerodroma, Schiphol, goste iz Sarajeva, predvođene premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem, ministrom komunikacija i transporta Nailom Šećkanovićem i holandskim ambasadorom u BiH Swederom van Voorstom, dočekali su tulipani na poklon. Potom je uslijedila zvanična inauguracija leta Sarajevo - Amsterdam, koji je BH Airlines uveo triput sedmično - utorkom, četvrtkom i nedjeljom.

Prisutnima se, osim Mujezinovića i Van Voorsta, obratila i ambasadorica BiH u Kraljevini Holandiji, Miranda Sidran - Kamišalić. Istaknuto je koliko je za građane BiH značajno ukidanje viza za zemlje šengenske zone, nakon čega je uspostavljena i nova redovna aviolinija, na kojoj će biti korišten nedavno kupljeni avion Airbus A319.

Da se promotivno putovanje ne bi svelo na posjetu aerodromu, nakon duge ceremonije inauguracije leta gosti su požurili da vide i grad Amsterdam. Kiša, snijeg i vjetar, uz nedovoljno vremena za šetnju i posjetu znamenitostima, razlozi su zašto vam ovoga puta donosimo samo djelić atmosfere iz Amsterdama, gdje su novinari posjetili Rembrandtov muzej i dobili priliku za kratak šoping.

Ostaje da se nadamo da ćemo sljedeći put provesti više vremena u gradu liberalnosti, tolerancije, različitosti, mladih, karakteristične arhitekture, kanala, mostića, brodića, bicikala, zabave, kulture, umjetnosti, kafe šopova, Red Light distrikta, "pijanih" kućica, najuže kućice na svijetu, tulipana, muzeja seksa, hašiša, marihuane, Ane Frank i čega sve ne.