Putovanja
102

Bh. građani će zimovati na Vlašiću i Jahorini, te francuskim Alpama

Pišu: T. Č. i M. N.
Francuske Alpe
Francuske Alpe
Uprkos teškoj finansijskoj situaciji interes naših građana za zimovanje je izuzetno velik, tako da su smještajni kapaciteti za decembar i januar već uveliko popunjeni. Najtraženije domaće destinacije su Jahorina i Vlašić, a od stranih Austrija i Francuska.

Kako kažu u većini turističkih agencija koje smo kontaktirali, cijene aranžmana i za evropska, ali i za domaća skijališta, su ostale na nivou prošlogodišnjih ili su za određene destinacije nešto niže.

Muamer Lutvić iz agencije Centrotours kazao nam je da njihova agencija ne organizuje aranžmane u BiH, a da u ponudi van naše države imaju 16 destinacija za novogodišnje praznike.

"Prag je već rasprodan, a ostalo je još mjesta u aranžmanima za Istanbul, Milano, Maltu, Rim, Barcelonu, Budimpeštu, Beč, Veneciju... Cijene nisu nikada bile povoljnije", rekao je Lutvić za Klix.ba.

Prag
Prag

Također, veća je potražanja i za Dubaijem, što zbog atraktivne destinacije, što zbog dešavanja na evropskom tlu. Ipak, ističe kako nemaju nikakvih problema tokom putovanja i da na granicama nema bespotrebnih zadržavanja.

Iz Relax Toursa također ističu da je većina aranžmana rasprodana.

"Građani već lagano poprimaju dobre navike turista sa zapada i počinju sve ranije rezervisati svoja putovanja. Nekada su to činili doslovno  nekoliko dana pred putovanje, dok je sada situacija osjetno drugačija, pa je većina naših aranžmana uveliko rasprodana", kaže Aida Terzić iz Relax Toursa i dodaje da su najtraženije bh. planine Jahorina, Vlašić i Bjelašnica.

U zavisnosti od toga koji je hotel u pitanju, cijena sedmodnevnog polupansionskog aranžmana na domaćim planinama se kreće između 460 i 1.150 KM po osobi.

Vlašić
Vlašić

Iz agencija Sol Azur i Ventura Travel Agency (VTA) kažu kako je ovogodišnja hit destinacija u BiH planina Vlašić, kako na Novu godinu, tako i za zimske praznike. Aranžmani su rasprodati.

"Na Vlašiću imaju raznovrsnu ponudu i to je atraktivno našim klijentima. Kada su u pitanju vanjske destinacije, francuske Alpe su i dalje hit. Imamo ponudu od 10 dana sa ski passom u mjestu Orsijer koje ima 400 staza, a cijena je 499 KM. U ponudi imamo i Pohorje u Sloveniji", rekli su nam iz Sol Azur agencije.

Dubai
Dubai

VTA nudi 14 destinacija za proslavu Nove godine u svijetu, a osim standardnih Rima, Budimpešte, Atine, Pariza, Verone, Venecije, Beča i Praga, tu su i Budva, te Dubai.

"U ponudi imamo i Toskanu, a cijene su vrlo prihvatljive. Što se tiče bh. destinacija za zimovanje, osim Vlašića, u ponudi imamo Kupres, Jahorinu i Bjelašnicu", rečeno nam je u VTA.

Jahorina
Jahorina

Kada su u pitanju banjalučke agencije, njihovi klijenti najviše traže smještaj na Jahorini, a iz agencije MG Travel ističu da im je najpovoljnija destinacija Bugarska koja košta blizu 82 KM, potom Srbija i Slovenija. No, i kod njih su najtraženija skijališta u Austriji i Francuskoj. Slična situacija je i u agenciji Zepter Passport gdje ovi zimski aranžmani budu rezervisani među prvima.