Putovanja
585

Bh. biser snimljen iz zraka: Očaravajući pogled na Ramsko jezero

Klix.ba
Ramsko jezero sa svojim otocima je biser Bosne i Hercegovine. Ovaj videouradak zabilježen u ranim jutarnjim satima i poslijepodne ostavit će vas bez daha i sigurno ćete poželjeti da posjetite ovo divno mjesto. Snimak je napravljen iz multirotor letjelice specijalizirane za snimanje iz zraka.

Ramsko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozoru. Napravljeno je 1968. godine. Najveća dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Područje je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Slivno područje predstavlja sam početak Jadranskog sliva, pa je voda koja dolazi u jezero izrazito čista i izvrsne kakvoće. Glavni vodni tok čini rijeka Rama, koja izvire iz dva snažna vrela jugozapadno od naselja Varvara.

Lijevo vrelo je stalno i naziva se ljetnim vrelom. Uzvodno nalazi se zimsko vrelo koje se aktivira uslijed velikih padalina i otapanjem snijega. Nizvodno, glavnu količinu vode Rama dobiva iz krških vrela Buk i Krupić koji su desne pritoke Rame. S lijeve strane ulijevaju se potoci Brodac, Slatina i Sopot, čiji se izvori ne potapaju ni u vrijeme maksimalne kote. Uz rijeku Ramu, cijelim tokom nalazi se više izvora koji po količini vode nisu od velikog značaja.

Svi vodotoci uvijek imaju kratak tok, te nema mogućnosti zasipanja niti zamućenja. Rama je najznačajnija pritoka rijeke Neretve u koju se, posredstvom Jablaničkog jezera, ulijeva u mjestu Gračac, petnaest kilometara uzvodno od Jablanice.

U videu koji je snimio Renato Kristić pogledajte kako izgleda Ramsko jezero iz ptičije perspektive.