Sajmovi u novembru
0

Beč se pretvara u centar luksuza

Sarajevo-x.com
Sajmovi "Luxury, please" i "Vienna Boat Show", te Sajam umjetnosti i antikviteta i "viennaartweek" za ljubitelje umjetnina, lijepih i skupih stvari, koji se održavaju ovog mjeseca, pretvorit će Beč u centar luksuza.

Raskošne sale dvorca Hofburg su kao stvorene za održavanje sajma "Luxury, please". Na 4.000 kvadratnih metara će se od 21. do 23. novembra predstaviti stotinu domaćih i međunarodnih luksuznih marki iz mode, kulinarstva, putovanja, ljepote, umjetnosti, interijera – gotovo da ne postoji oblast koja nije predstavljena u svojoj luksuznoj varijanti. Svi proizvodi će biti predstvaljeni u zasebnim tematskim zonama, kao što su "Gentlemen's world“ ili "Luxury Living – Loft“, a sve po uzoru na najveći sajam luksuza "Millionaire Fair“ u Moskvi. Italijanska regija Piemont predstavit će se kao kulinarska top-regija sajma u zimskoj bašti dvorca Hofburg sa timom od trideset kuhara.

Platinska tašna s dijamantima japanskog dizajnera Ginze Tanake u vrijednosti od 1,2 miliona eura smatra se jednom od najvećih atrakcija sajma, koji se prošlog novembra održao i u Zagrebu. Hrvatska prijestolnica će u februaru ponovo ugostiti sajam "Luxury, please“, koji ima tendenciju širenja u susjedne zemlje.

Neki od učesnika su Aston Martin, Bvlgari, Carnival Cruise Lines, Ferrari, Maybach, Laurent Perrier, Valentiono, Rolls Royce, Vertu itd.

Da luksuza ne bi manjkalo ni na otvorenom moru, potrudili su se organizatori sajma "Vienna boat show“ (20.-23.11.2008.), na kojem će biti predstavljene luksuzne jahte i čamci. Posebna sajamski program posvećen je sportovima na vodi i pod vodom.

Tradicionalan, ali modernog duha, je godišnji Sajam umjetnina i antikviteta koji se održao od 1. do 9. novembra u dvorcu Hofburg. Na ovom sajmu se svake godine sastaju ljubitelji umjetnosti i elita trgovaca umjetninama. Za ljubitelje umjetnosti koji se žele susresti sa međunarodnim stručnjacima renomiranih galerija, bečka sedmica umjetnosti "viennaartweek“ predstavlja idealnu manifestaciju.

Luksuzni mjesec novembar završava sedmicom aukcije u najvećoj aukcijskoj kući Srednje Evrope Dorotheumu. U fokusu ove aukcijske sedmice su savremena i moderna djela pretežno italijanskih umjetnika.