Praznična putovanja
0

Barselona - grad idealan za zimski bijeg

Sarajevo-x.com
Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i njen najveći. Grad koji ima stila i idealno mjesto za bijeg u hladnim zimskim danima. Britanski Telegraph donosi priču sa zanimljivim detaljima o ovoj prekrasnoj evropskoj metropoli.

Zašto otići?

Barselona je idealno mjesto za prazničnu kupovinu. Prelijepa katalonska prijestolnica ima ugodnu klimu i idealne temperature, pogotovo ako želite pobjeći od hladnoće. U ovo doba godine božićni sajam Fira de Santa Lucia se može obići bez kaputa. Neodvojivi dio šarma ovog grada je praznična groznica koja se osjeća na svakom koraku. Ali treba biti pažljiv s novcem jer nije više jeftino kao što je bilo. Međutim, za sve ljubitelje vina radosna vijest – vino se prodaje u barovima i restoranima po dosta sniženim cijenama.

Odsjesti u...

Čuveni W Hotel otvoren je i u Barseloni. Nalazi se na samoj obali. Prozori od poda do plafona, pružaju panoramski pogled na more i grad. U hotelu postoje 473 sobe, a dvokrevetne koštaju od 262 eura.

Grand Hotel Central nalazi se blizu gotičke katedrale, a u blizini mu je i raj za ovisnike o shoppingu El Born distrikt. Hotel nudi ogromne krevete, bazen na krovu a odjava je tokom dana. Dvokrevetne sobe koštaju od 190 eura.

Provesti jutro...

U Barseloni se zaista može uživati u arhitekturi koju joj je u nasljeđe ostavio veliki katalonski arhitekta Antoni Gaudi. Njegovo remek djelo je Sagrada Familia (Sveta Porodica), čiji tornjevi podsjećaju na svijeće koje se tope a fasada ukrašena različitim biblijskim prizorima koji su dovedeni do savršenstva. Redovi za obilazak ove katedrale formiraju se već u osam sati ujutro.

Vlastelinska kuća La Pedrera koju je Antoni obnovio, ukrašena s balkonima, ima spektakularan krov i muzej u podrumu. I naravno uvijek se može krenuti u opuštajuću šetnju kroz Park Guell.

Ručati u...

Allium je restoran s otvorenom kuhinjom koja nudi različite katalonske specijalitete u kojima su sastojci koji se biraju s Boqueria pijace u blizini. Za ljubitelje morskih plodova restoran Can Majo je idealan izbor.

Provesti poslijepodne....

Priliko dolaska u Barselonu obavezno posjetiti muzeje posvećene slavnim umjetnicima, Piccasu i Miro. Muzej posvećen Piccasu sastavljen je od palača oko kojih je sređen prirodni ambijent. Montjuic hill posjeduje skupocjene kolekcije koje je donirao Miro.

Večerati u...

Sésamo je restoran u kojem će vam različite specijalitete spremiti kreativni kuhar, kao što su nudle sa tofu ispečenim u voku i mnoge druge. U meniju restorana El Portalón moraju se probati čuvene srdele koje koštaju sedam eura i kuša čuveno katalonsko vino.

Kako provesti sljedeci dan?

Istraživanje uskih ulica Barri Gòtic, dijela grada koji odiše historijom. U samom centru grada je La Seu, visoka i naočita katedrala. Svake nedjelje u podne grupa lokalnih starijih parova čuvaju se za ruke i izvode čuveni katalonski ples, saradanu, koja je uvijek zanimljiva radoznalim turistima.