Putovanja
0

Bajka u Vitezu: Etno selo Čardaci omiljeno mjesto domaćih i stranih turista

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
Etno selo Čardaci i vodeni park "Ribica" svake godine okupe hiljade gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, Evrope, ali i drugih zemalja svijeta. Od malog porodičnog biznisa i mini hidroelektrane, danas su Čardaci nezaobilazna destinacija prilikom prolaska kroz Vitez.

Prije dvanaest godina počela je izgradnja mini hidroelektrane koja je 2006. godine puštena u pogon kao prva privatna hidroelektrana na Balkanu. Nakon elektrane izgrađen je ribnjak za potočku i kalifornijsku pastrmku, a 2010. godine otvoren je restoran sa bogatom ponudom hrane i pića. U razgovoru za Klix.ba direktor turističko-ugostiteljskog kompleksa Čardaci Nikola Šakić je kazao kako je u početku bilo pet zaposlenih, a da je danas zaposleno 38 osoba, dok se svake sezone broj zaposlenih poveća za najmanje 20 radnika.

"Prije šest godina smo napravili restoran kapaciteta 120 mjesta i terasu sa 150 mjesta, a iste godine je napravljena i prva faza bazena 'Ribica'. Zatim smo prešli na obalu rijeke Lašve gdje je počela izgradnja etno sela i pivnice i svake godine od tada povećavamo svoje smještajne kapacitete. Trenutno imamo 80 ležajeva i cilj nam je taj broj zaokružiti na stotinu", kazao je Šakić.

Među gostima koji sada svakodnevno tokom cijele godine posjećuju etno selo Čardaci su i turisti iz arapskih zemalja koji imaju posebne zahtjeve.

"Imamo dosta gostiju iz cijele Evrope i drago nam je što su prepoznali kvalitet našeg etno sela. Svakodnevno imamo i goste iz Bosne i Hercegovine, ali i goste iz arapskih zemalja, koji su malo zahtjevniji od svih drugih. Ipak, imamo različite mentalitete, ali je dosta teško zbog njihove kulture prilagoditi se nama i našoj kulturi", dodao je Šakić.

Etno selo Čardaci nalazi se na takvom geografskom položaju da je omiljeno mjesto odmora i turista koji "slučajno" odluče odmoriti u Vitezu na putu prema Travniku, Jajcu, Sarajevu i drugim bh. gradovima. Šakić je još kazao kako nisu mogli vjerovati da će Čardaci imati toliku posjećenost, zbog čega su se odlučili razvijati iz godine u godinu.

"Sve se slučajno razvijalo iz godine u godinu. Kada smo napravili restoran htjeli smo ponuditi dodatni sadržaj pa smo napravili bazene. Zatim smo došli na ideju etno sela i smještajnih kapaciteta gdje smo imali 45 ležajeva, a onda smo imali poslovne goste pa smo napravili i salu za sastanke i konferencijsku dvoranu sa stotinu mjesta. Kako se posjeta gostiju povećala i tokom zimskih mjeseci, ukazala se potreba za obogaćivanjem zimske ponude, pa smo se slijedom zakona potražnje odlučili na izgradnju Spa&Wellness centra, čime smo turističku sezonu proširili na čitavu godinu", izjavio je Šakić za Klix.ba.

U etno selu Čardaci u toku su proširenja ugostiteljskih objekata, a u kratkoročnim planovima je i proširenje restorana za još 90 mjesta. Uporedo, domaćini će se potruditi i ove godine tokom ljetne sezone svim gostima omogućiti uživanje u ljetnim danima i noćima.