Putovanja
25

Aviokompanija uvela posebne letove za krupnije putnike

Klix.ba
Malena samoanska aviokompanija, Samoa Air, najavila je uvođenje "XL" klase za krupnije putnike, koja će uključivati proširene redove i specijalne rampe koje će putnicima pomagati da dođu do svojih sjedišta.

Ova kompanija poznata je i po tome što je prošle godine postala prva aviokompanija na svijetu koja naplaćuje putnicima karte na osnovu njihove težine, umjesto da ima fiksnu cijenu za svako sjedište.

Izvršni direktor, Chris Langton, naveo je kako su se ove mjere pokazale uspješnim te da kompanija sada želi uvesti nove usluge, kako bi putnici teži od 130 kilograma mogli putovati u većem komforu.

"Često se dešava da je ovim putnicima otežan pristup sjedištima te da, kada se konačno uguraju na sjedište, nemaju prostora za noge. Mi nemamo veliku flotu aviona, ali želimo napraviti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi. Sjedišta će nalikovati na trosjed", rekao je Langton, dodavši kako će redovi u novoj klasi biti prošireni za 30 do 35 cm te da će napraviti posebne rampe za lakši pristup sjedištima.

On predviđa da će njihov potez slijediti i druge aviokompanije. "Kada već imamo različite veličine odjeće i drugih stvari, zašto ih ne bismo imali i u avioindustriji", kaže Langton.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da Samoa ima jednu od najviših stopa pretilosti na svijetu, što dovodi do rastućeg nivoa srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanih udara u ovoj pacifičkoj zemlji.