Putovanja
33

Apokaliptični prizori: Turiste privlači grad koji se nakon 30 godina podigao iz vode

Klix.ba
Povlačenje vode počelo je posljednjih godina (Foto: AFP)
Proteklih godina grad Epecuen u Argentini privlači veliki broj turista, ali ne zbog bilo kakve egzotike ili ugođaja, već naprotiv - apokaliptičnom atmosferom nastalom povlačenjem vode koja je davno prekrila ovo mjesto.

Nekada dobro posjećeno turističko odmaralište poznato po svojim bazenima slane vode zauvijek je promijenilo svoj izgled 10. novembra 1985. godine, kada su kišne zime donijele rast nivoa vode i probijanje potpornog zida koji je štitio mjesto.

Trideset godina poslije, u blizini nekadašnjeg preduzeća postavljena je spomen-ploča, a Viviana Castro, jedna od stanovnica Epecuena, kazala je: "Veoma je teško definisati kako se osjećam. Nedostaje mi ovo mjesto sa svim zvucima, mirisima, osjećajima, nedostaju mi ljudi, prijatelji, toplina velike porodice kakva smo bili. Izgubili smo svoj identitet, korijene, mnoge stvari koje sada ponovo možemo početi graditi".

Fotografije iz 1954. godine najbolje ilustruju kolika je posjećenost ovog odmarališta nekada bila. Stanovnici Buenos Airesa nerijetko su vozovima ili automobilima stizali kako bi se u Epecuenu kupali ili banjali u slanim termalnim vodama.

Vlasnica nekadašnjeg hotela Mirta Noemi Estoessel kazala je da su stanovnici ovog sela izgubili ne samo materijalna dobra, već i način života.

"Nakon 25 godina došla sam ovdje, u hotel koji je nekada bio moj, a ovo je sve što je ostalo. Bilo je to potpuno iskorjenjivanje jer smo ovdje svi jedni druge poznavali, bili smo prijatelji, djeca su nam zajedno išla u školu, a onda je sve to izgubljeno", prisjetila se s tugom.

Grad duhova, koji sada znatiželjne turiste privlači svojim bizarnim krajolicima umjesto termalnim vodama, ima samo jednog stanovnika 85-godišnjeg Pabla Novaka. On je objasnio šta se dogodilo tog kobnog novembarskog dana kada je život mještana zauvijek promijenjen.

"Iako su ojačali nasip, voda koja je nadošla 10. novembra ga je probila. Na početku je probila na dvije tačke koje su bile najslabije, a onda je postepeno poplavljeno nekoliko domova. Iz Općine su došli i rekli nam da nasip ne može biti popravljen i da voda ulazi na sve strane", ispričao je Novak.

Sada kada je voda isparila postali su vidljivi ostaci nekadašnjeg grada, a mještani ponovo mogu pješke stići do nekadašnjih domova.