Lagani uspon na Mount Everest
0

Apa Sherpa 21. put osvojio krov svijeta

Sarajevo-x.com
Apa Sherpa (Foto: AFP)
Apa Sherpa (Foto: AFP)
Apa Sherpa, 51-godišnji Nepalac, popeo se 21. put na 8.850 metara visok Mount Everest. Super Sherpa, kako ga zovu, ovim podvigom ponovo je oborio vlastiti rekord.

Na vrh Mount Everesta Apa Sherpa stigao je u srijedu ujutro. S njim u pratnji bili su još peterica penjača, a kako su istakli cilj ove ekspedicije je skretanje pažnje na utjecaj klimatskih promjena na Himalaje.

Sherpa predvodi i ekspediciju čuišćenja Mount Everesta. Članovi ekspedicije planiraju da sa padina najvišeg planinskog vrha u podnožje spuste najmanje pet tona smeća.

Inače, slavni Nepalac se prvi put na krov svijeta popeo 1990. godine.

"Ako će to što se penjem pomoći zaštiti planine, ja sam uvijek spreman da se penjem", kazao je Sherpa za AFP.

Uspjeh 51-godišnjaka uslijedio je samo nekoliko dana nakon tragedije kada je 82-godšnji bivši ministar vanjskih poslova Nepala Shailendra Kumar Upadhyaya preminuo pokušavajući savladati najveću planinu na svijetu i postati najstarija osoba na svijetu koja je došla do njenog vrha.

Podsjetimo, najstarija osoba koja se popela na vrh Mount Everesta je Min Bahadur Sherchan koji je najviši vrh dosegao u 76. godini života. Bilo je to prije tri godine.

Blizu 3.000 ljudi došlo je do vrha Eeversta od 1953. godine kada su Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i Šerpa Tenzing Norgay stigli na "krov svijeta" jugoistočnom rutom.