Putovanja
0

Abu Dhabi uskoro otvara prvi Ferarijev tematski park

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Godinu dana poslije prve trke Formule 1 koja je ovdje održana, Abu Dhabi se nada još većem broju turista koji će posjetiti "Ferrari World", grandiozni tematski park, prvi te vrste posvećen poznatom italijanskom proizvođaču automobila.

Iz "Ferrari World Abu Dhabija" u ponedjeljak su najavili otvaranje tematskog parka čija će glavna atrakcija biti vožnja brzom željeznicom kako bi posjetioci osjetili čari sjedenja u vozilu Formule 1.

Među 20 atrakcija je "voz smrti", Formula Rossa, koji dostiže brzinu od 240 km/h.

"Imate osjećaj kao da vozite bolid Formule 1 jako blizu zemlji", rekao je direktor parka Andy Keeling, a prenosi AFP.

Druga željeznica koja se proteže van samog parka ima dvije trake na kojima idu vozovi oblikovani poput Ferrarija.

"Jedinstvena karakteristika staze su dvije trake, dva voza koji idu jedan pored drugog, i u zavisnosti od težine putnika, jedan će na cilj stići prvi", objašnjava Claus Frimand, generalni menadžer parka.

"Nemate osjećaj da ste u zatvorenom"

Smješten pored futurističke trkaće staze "Yas Matina", koji je ugostio inauguralnu Grand Prix utrku Formule 1 u novembru 2009. "Ferrari World" bit će najveći zatvoreni tematski park na svijetu, čije se otvorenje planira za 28. oktobar, nešto više od dvije sedmice prije ovogodišnjeg GP-a u Abu Dhabiju.

Park će biti smješten ispod ogromnog trouglog crvenog krova na 40 milijardi dolara vrijednom otoku Yas Island.

"Park je ispod krova, ali imate osjećaj kao da ste vani", izjavio je Frimand. "Zaboravljate da ste u zgradi jer je krov koji nema potpornu strukturu na 35 do 50 metara iznad vas."

Čelnici Abu Dhabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, nadaju se da će park privući turiste sa svih strana svijeta, a planiraju i druge ambiciozne projekte, poput formiranja ogranaka muzeja Louvre i Guggenheim.

"Ferrari Word" se prostire na 86.000 kvadratnih metara, a crveni krov, koji nosi najveći Ferarijev logo na svijetu, raširen je na 200.000 kvadrata.

Replike brojnih građevina

Smješten u samom centru zgrade i jedini izložen dnevnom svjetlu je prostor u kojem posjetioci mogu iskusiti kako je to vozačima Formule 1 koji se bore sa gravitacijom.

"Ovo je najviši vrh na otoku na kojem smo mogli graditi", rekao je Frimand. "Odatle se pruža pogled na cijeli otok. Pruža vam osjećaj borbe sa gravitacijom koji iskuse vozači."

Ako želite posjetiti Bell'Italiju, reprodukciju modernog italijanskog sela, kroz njega će vas voziti slavno vozilo Ferrari California Spyder. Možete vidjeti i replike venecijanske lagune, Koloseuma i krivog tornja u Pizi.

Velika replika Maranellove fabrike demonstrira cijeli proces proizvodnje ovih auta, od dizajna do završenog proizvoda.

Problem - profit

U Abu Dhabiju se nadaju da će navedeni sadržaj poboljšati turizam u Emiratima.

"To je dobra turistička ponuda Abu Dhabija, jer ovdje ionako nema previše toga da se vidi", rekao je Grant Salter, generalni direktor kompanije za savjetovanje "Grant Thornton". "Ipak, sam park neće donijeti veliki profit. Prije će predstavljati dodatnu aktivnost ljudima koji posjećuju Emirate.“

Još jedan izazov bit će profit.

"Vrlo malo tematskih parkova u svijetu su finansijski samoodrživi", rekao je Salter. "Generalno, broj posjetilaca koji dolaze nikad neće biti dovoljno visok da pokrije troškove."