lifestyle
0

Pušenje u trudnoći znatno oštećuje pluća djeteta

FENA
Nova međunarodna studija na više od 20.000 djece potvrdila je da izloženost dimu cigarete prije i nakon rođenja oštećuje funkciju pluća, tako da roditeljsko pušenje ostaje vrlo ozbiljan problem u javnome zdravstvu.

Ako je majka pušila u trudnoći, tragovi na djetetu ostaju do 12. godine, dok izloženost dimu cigarete nakon rođenja oštećuje funkciju pluća, rekao je dr. Manfred Neuberger s Medicinskog fakulteta u Beču.

Istraživači su analizirali rezultate pregleda gotovo 23.000 djece iz osam zemalja koja su bila uključena u Istraživanje utjecaja zagađenja na mlade. Studiju je objavio American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Kod djece čije su majke pušile u trudnoći zabilježena je 31 do 40 posto veća vjerojatnost da će imati oslabljenu funkciju pluća nego kod djece nepušača, otkrili su istraživači.

Šezdeset posto djece obuhvaćene studijom bilo je izloženo dimu cigarete prije rođenja i u najranijem djetinjstvu.

Ova su otkrića veliko upozorenje da se zakonima o zabrani pušenja ne štiti one kojima pasivno pušenje najviše škodi - malu djecu, napisali su dr. Mark Eisner s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu i talijanski liječnik Francesco Forastiere u uvodniku objavljenom uz studiju.

"Djeca su dimu izložena uglavnom kod kuće gdje se ne primjenjuju zakonske odredbe", dodali su.