lifestyle
0

Psihijatri ne vjeruju u Boga

Sarajevo-x.com
Studija rađena u svim zdravstvenim ustanovama širom SAD-a pokazala je da su psihijatri nejnereligiozniji među svim doktorima. Ispitivanje je također pokazalo da religiozni doktori često svoje pacijente upućuju u vjerske institucije i vjerskim vođama kako bi im pružili utjehu.

"Psihijatrija je specifična kada je u pitanju ateizam. Vjerovatno je stalna potreba za analizom i stalno preispitivanje svijeta i smisla u životu jedan od razloga što su psihijatri većinom ateisti", kazao je za Reuters vođa ove studije, Farr Curlin, profesor na Univerziteta Chicago.

Studije rađena prije ove pokazale su, da iako većina psihijatara ne vjeruju u Boga, ipak su spremni sa svojim pacijentima raspravljati i o religijskim pitanjima. Curlin tvrdi da su religijska uvjerenja liječnika izuzetno bitna za mentalno liječenje pacijenta koji vjeruje u Boga.

"Doktorova vjerska uvjerenja su zbog toga bitna što neki od njegovih pacijenata tokom svoje mentalne krize često vode unutarnji sukob sa samim sobom postavljajući si pitanja o Bogu kao osloncu u životu, smislu života i postojanja uopće. Pacijenti zato sa psihijatrom koji otvoreno govori o svome ateizmu, ne mogu uspostaviti valjanu komunikaciju", objasnio je Curlin.