lifestyle
0

Psi tragači otkrili 50.000 piratskih DVD-a u Maleziji

FENA
Dva uvježbana labradora nanjušila su 50.000 piratskih DVD-a u, što je njihov treći uspješan pokušaj otkako od prošlog mjeseca u malezijskoj rastućoj kampanji protiv piratstva, saopćio je visoki zvaničnik u utorak. Pirati su ponudili nagradu onima koji ubiju ova dva psa.

Pet ljudi također je uhapšeno u racijama u ponedjeljak navečer u dva stana u Dansara Utami, predgrađu najvećeg malezijskog grada Kuala Lumpura, saopćio je direktor operacija Udruženja filmskih radnika Amerike (MPAA), Neil Gane, javio je AP.

Malezija je među vodećim svjetskim proizvođačima ilegalnih diskova s filmovima i njihovih izvoznika, sudeći po MPAA i američkoj vladi. Ona je jedna od 36 zemalja na američkoj crnoj listi teških prekršitelja autorskih prava.

Crni labradori, Lucky i Flo, na posudbi od MPAA, čiji su članovi vodeći holivudski studiji Paramount Pictures, Warner Bros., 20th Century Fox i Universal. MPAA tvrdi da su njene članice izgubile 1,2 milijardi dolara zbog azijsko-pacifičkih filmskih pirata u 2006.

Psi, obučeni da nanjuše hemikalije koje se koriste u diskovima, pušteni su u službu 13. marta i stekli su priznanje kada su pomogli u otkrivanju miliona piratskih DVD-a, CD-a i diskova za kompjuterske igre vrijednih 2,8 milijardi dolara u uredskom kompleksu u gradu Johoru 19. marta.

U još jednoj uspješnoj raciji u Kuala Lumpuru u subotu zaplijenjeno je 150.000 piratskih diskova.

Labradori bi mogli biti poslani u drugu azijsku zemlju nakon što se okonča njihova jednomjesečna posudba, kazao je Gane, bez dodatnih pojašnjavanja. Malezijska vlada je saopćila kako će procijeniti da li da angažuje vlastite pse.

Filmski pirati navodno su ponudili nagradu za ubistva Luckyja i Flo.

Gane je izjavio da MPAA "ozbiljno shvata tu prijetnju" i da "računa na prijetnju kada planira operacije".